Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
20. Międzynarodowe Targi EuroGastro - jubileuszowa edycja


Już za niespełna trzy miesiące odbędą się jubileuszowe 20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Historia targów to także historia wielu firm, kulinarnych osobowości, a przede wszystkim rozwoju sektora HoReCa w Polsce. W ciągu dwóch dekad Targi EuroGastro zmieniały się, by stać się jednym z najważniejszych wydarzeń dla biznesu gastronomicznego w kraju.
 
Dwudziestolecie Targów EuroGastro to okazja, by przypomnieć jak rozwijały się one na przestrzeni lat. Wystawcy i szefowie kuchni, którzy pomagali tworzyć to ważne wydarzenie, wpłynęli znacząco na jego obecny kształt.
 
Ugruntowana renoma Targów EuroGastro, które są postrzegane jako miejsce prowadzenia rozmów biznesowych i zawierania kontraktów, przyciąga kolejne firmy. Grzegorz Sendor, koordynator projektów HoReCa w firmie MT Targi Polska, spodziewa się, że niebawem cała powierzchnia będzie już zagospodarowana. – Naszym zadaniem, jako organizatora, jest stworzenie jak najlepszych warunków do kontaktów biznesowych. Zdajemy sobie też sprawę, jak ważne jest dostarczanie wiedzy i informacji firmom z branży HoReCa. Odpowiedzią na to są wydarzenia programu merytorycznego, nad którym intensywnie pracujemy – powiedział Grzegorz Sendor.

Wystawcy siłą EuroGastro
 
Urszula Potęga, prezes zarządu firmy MT Targi Polska, organizatora targów, zawsze podkreślała rolę firm, które decydują się na udział w targach. – Jesteśmy dumni, że udało nam się zdobyć zaufanie tylu firm. W gronie stałych wystawców, które jest naprawdę imponujące, mamy kilku dwudziestolatków, a wiele przedsiębiorstw może pochwalić się kilkunastoletnim stażem uczestnictwa w EuroGastro. Jestem niezmiernie szczęśliwa i z całego serca dziękuję im za obecność przez te wszystkie lata – mówi Urszula Potęga

Na udział w pierwszej edycji w 1997 roku zdecydowało się 60 wystawców, natomiast podczas czwartej liczba ta zwiększyła się już dwukrotnie. Obecnie co roku bierze udział około 300 wystawców, którzy prezentują najwyższej jakości pełen asortyment dla sektora HoReCa. Są wśród nich firmy oferujące wyposażenie zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów, producenci i dystrybutorzy napojów i żywności, produktów i półproduktów dla gastronomii, w tym również dla cukiernictwa i piekarnictwa.

Szczypta historii
 
Pierwsza edycja Targów EuroGastro odbyła się na Torwarze. Rok później impreza miała miejsce w Pałacu Kultury i Nauki, by w 2009 roku przenieść się do profesjonalnego obiektu targowego, jakim jest Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska w Warszawie.  

Na przestrzeni lat zmieniała się struktura targów, które łączyły różne sektory. Początkowo Międzynarodowym Targom Wszystko dla Gastronomii EuroGastro towarzyszyły: Międzynarodowe Targi Napojów i Wyposażenia Barów Drink&Bar; Międzynarodowe Targi Technik i Usług Cateringowych Catering oraz Targi Piekarnictwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa EuroSweet, które w 2009 roku połączyły się pod jedną nazwą EuroGastro. Dziś jest ona synonimem ważnego wydarzenia dla branży HoReCa. Warto podkreślić, że to również z tych targów wywodzą się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli WorldHotel, które od 2008 roku funkcjonują jako niezależna impreza wystawiennicza. 

Dużą rolę w kształtowaniu wizerunku EuroGastro mają patronaty wysokiej rangi instytucji i organizacji, które swym wsparciem i zaangażowaniem nadają prestiż temu wydarzeniu. Już pierwsza edycja zainteresowała główne organizacje branżowe zrzeszające przedstawicieli sektora HoReCa. Od 2002 roku targom patronuje również Ministerstwo Gospodarki, które aktywnie przy nich współpracuje. 
 


Kulinarni Mistrzowie
 
Urszula Potęga otwarcie mówi o roli, jaką odegrały osobistości świata kulinarnego. – Targi tworzą ludzie, a wspaniali mistrzowie kuchni, cukiernicy i osoby związane z branżą od lat zaszczycają EuroGastro swoją obecnością. To dla nas bardzo ważne, że są z nami, dzielą się wiedzą i doświadczeniem, a także są wzorem dla kolejnych pokoleń kucharzy i cukierników – powiedziała prezes zarządu.  

Targi EuroGastro kojarzone są z najbardziej znanymi, docenianymi i utytułowanymi profesjonalistami z branży, takimi jak m.in.: Robert Sowa, Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Marcin Budynek, Teo Vafidis, Tomasz Obracaj, Bożena Sikoń, Tomasz Deker i Paweł Mieszała. Przyglądając się ich pracy można podpatrywać trendy w gotowaniu oraz sposoby kreowania nowych smaków. Z targami swoją karierę budowało też wielu młodych kucharzy, którzy dziś są znani w świecie kulinariów.

Branżowe konkursy
 
Trudno byłoby wyobrazić sobie targi bez konkursów, które już od pierwszej edycji są ich integralną częścią. Przez lata w szranki stawali reprezentanci różnych specjalizacji, w tym kucharze, barmani, sommelierzy, bariści, cukiernicy czy nauczyciele szkół gastronomicznych. Odbywały się m.in. takie jak: Mistrzostwa Polski Barista, Mistrzostwa Polski Barmanów, Mistrzostwa Polski Sommelierów, Mistrzostwa Polski Kelnerów czy Oskary Kulinarne. Na stałe wpisał się już konkurs Kulinarny Talent Roberta Sowy, Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa oraz Olimpiada Kawy. 

Udział w konkursach to dla uczestników szansa na zaprezentowanie umiejętności wybitnym szefom kuchni, którzy niejednokrotnie sami organizują te konkurencje i zasiadają w Jury. To również możliwość zetknięcia się ze światem kulinarnym z najwyższej światowej półki, obejrzenia mistrzów w akcji i sięgnięcia po najlepsze wzorce.

Podczas EuroGastro wspierane są też firmy. Co roku MT Targi Polska organizuje konkurs, w którym zwycięskie produkty otrzymują unikalne wyróżnienie Najwyższa Jakość EuroGastro. Z kolei w Konkursie  o Nagrodę Ministra Gospodarki na najbardziej przedsiębiorczą firmę, eksportera i innowatora Targów EuroGastro wybierane są podmioty, które osiągają najlepsze wyniki w tych obszarach i dysponują potencjałem rozwojowym.

Pomoc potrzebującym
 
Targi to nie tylko szansa poznania najnowszej oferty gastronomicznej, ale również okazja do niesienia pomocy potrzebującym. Firma MT Targi Polska kilkukrotnie zainteresowała przedstawicieli świata biznesu wsparciem dobroczynnych inicjatyw. W 2003 roku była to akcja charytatywna Kuchnia pełna cudów pod patronatem Komitetu Ochrony Praw Dziecka, a w 2012 roku odbyła się aukcja pisanek, z której dochód wsparł rodzinę będącą pod opieką Fundacji Porozumienie bez barier. Z kolei w 2015 roku podczas targów zorganizowano aukcję, z której dochód przekazano Fundacji Sprzymierzeni z GROM.   

Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016 roku w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

 

 

Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000