Z radością informujemy , iż w dniach 10-12 marca 2023 roku odbędzie się XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”
Tym razem konkurs odbędzie się w Karpaczu w przepięknym Hotelu Green Mountain*****, który jest współorganizatorem tej edycji
www.green-mountain.pl
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 2 letniej przerwie, ze względu na pandemię koronawisusa, konkurs wraca w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.
Przypomnijmy, że autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.
Podczas XVI edycji startujący kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron lub ravioli marki Perino, drugie danie – rostbef wołowy bez kości SNS marki Sokołów .
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem jednego autorskiego dania – makaronu lub ravioli marki Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej od firmy Sokołów.
Sponsorem Strategicznym tegorocznego konkursu jest marka Makro. Wydarzenie kulinarne odbędzie się pod honorowym patronatem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, jak również pod patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, OSSKiC, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office .
Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu jest współorganizatorem tegorocznego konkursu.
Zgłoszenia do konkursu należy podesłać na adres e-mail:
konkurs@giancarlo.pl DW:
szulba@tlen.pl do dnia
17 lutego.
W sprawach merytorycznych dotyczących regulaminu prosimy o kontakt z przewodniczącym jury Krzysztofem Szulborskim
szulba@tlen.pl.
Partnerem medialnym wydarzenia jest Gastrona.pl
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.