Carlos Madeira ukończył kurs kulinarny i cukiernictwa w Szkole Hotelarskiej w Lizbonie, w której w późniejszych latach również wykładał. Pracował w takich restauracjach jak Righy-Palais Royal Paris i Michel. Współpracował również z firmami Rational i Bosch, a od 2002 roku związany jest z Unilever Jerónimo Martins, gdzie pełni funkcję Executive Chef’a. Odpowiadał również za przygotowanie Kadry Narodowej Juniorów Portugalii do Olimpiady Kulinarnej IKA. Jego podopieczni w 1992 i 1996 roku zdobyli srebrny medal. Jest autorem licznych materiałów publikowanych w magazynach kulinarnych. Od 1992 członek zarządu portugalskiego Stowarzyszenia Kucharzy, w którym od 2003 roku pełni funkcję wiceprezesa. Certyfikowany sędzia WACS.
Podczas finału
Kulinarnego Pucharu Polski Carlos Madeira będzie oceniał dania główne przygotowane przez uczestników konkursu. Wraz z nim w loży sędziowskiej zasiądą Vogel Waynand, Georg Wallig, Silvia Castano, Gabriela Berechet, Per Mundrup oraz Jean Bos pełniący w tym roku rolę Przewodniczącego Jury.