Przed nami Dworzyskowy Konkurs Kuchni MyĹliwskiej, który odbÄdzie siÄ 1 czerwca 2019 roku na terenie Kompleksu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju. Wydarzenie ma charakter ogólnopolski.
GĹównym celem konkursu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojÄta edukacja dotyczÄ
ca poczÄ
tków kuchni polskiej wywodzÄ
cej siÄ z kuchni myĹliwskiej.
Dania konkursowe bÄdÄ
oceniane przez profesjonalne Jury w skĹadzie:
- Zenon HoĹubowski
- Ĺukasz Konik
- Szymon Bracik
- Tomasz Purol
- Karol Sankowski
- Katarzyna DaniĹowicz
- Tomasz Milewski
- Dawid Klimaniec
- Wojciech Harapkiewicz.
Do konkursu zakwalifikowaĹy siÄ nastÄpujÄ
ce druĹźyny:
- Ĺukasz Kostrzewski i Bartosz BiaĹy - Restauracja Ed Red
- PaweĹ Sojka i Tomasz Klakla - Hotel Restauracja Piast
- Daniel Ulanowski i Damian DomagaĹa - Natura Residence Restauracja Bluebell
- Rajmund Królik i Agnieszka Baraniec - Hotel BiaĹy
- Grzegorz Przebinda i Dawid CieĹlar - Restauracja Florentina
- PaweĹ Brzewski i Adam Kowalewski - Zamek Gniew
- Piotr Modzelewski i Piotr ParafiĹski - Restauracja Spokojna
- Andrii Chernow i Ĺukasz Szczechowicz - Restauracja Kiyrnicka by SaguĹa
- Patryk BernaĹ i Grzegorz Czech - Restauracja Babinicz.
KaĹźda ze startujÄ
cych druĹźyn bÄdzie musiaĹa przygotowaÄ przystawkÄ zimnÄ
lub gorÄ
cÄ
z wykorzystaniem produktu obowiÄ
zkowego jakim bÄdzie: PstrÄ
g z „Zielenicy”. ObowiÄ
zkowymi produktami do przygotowania dania gĹównego bÄdÄ
:
- 100% Naturalny Sok Przecierowy z Borówki AmerykaĹskiej „Lifeberry”
- Ozór z dzika.
Wszyscy zawodnicy konkursu na przygotowanie 8 porcji przystawki i 8 porcji dania gĹównego bÄdÄ
mieli 90 minut.
Organizatorami Dworzyskowego Konkursu Kuchni MyĹliwskiej sÄ
Restauracja Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie –Zdroju, Ryszard Tomaszewski , Wojciech Harapkiewicz. Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartoĹci strony lub jej czÄĹci bez zgody wĹaĹciciela portalu jest zabronione.