Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Eliminacje do konkursu Bocuse d’Or


Bocuse d’Or to kulinarne wydarzenie światowej klasy i najbardziej prestiżowy konkurs branży gastronomicznej, którego celem jest promowanie gastronomii na całym świecie. Polskie eliminacje do konkursu Bocuse d’Or  odbędą się już w styczniu 2014 r.

Pomysłodawcą i twórcą konkursu kulinarnego Bocuse d’Or jest Mistrz Paul Bocuse, światowej sławy szef kuchni oraz założyciel szkoły hotelarsko-gastronomicznej Institut Paul Bocuse w Ecully. Paul Bocuse jest także właścicielem restauracji L'Auberge du Pont de Collonges w pobliżu Lyonu, która od 50 lat posiada trzy gwiazdki Michelin.

Bocuse d’Or to konkurs o najwyższym światowym poziomie, w którym o tytuł mistrza sztuki kulinarnej rywalizować będą kucharze z całego świata. Najlepsze drużyny wezmą udział w wielkim finale konkursu Bocuse d’Or, który zawsze ma miejsce w Lyonie.

Poszczególne etapy konkursu Bocuse d’Or są następujące:

Bocuse d’Or Europe – 20 krajów startujących i 12 przechodzących do finału
Bocuse d’Or Asia – 12 krajów startujących i 4 przechodzące do finału
Bocuse d’Or America Latina – 12 krajów startujących i 3 przechodzące do finału
Wild cards – organizator wybiera 2 dodatkowe kraje, które wezmą udział w konkursie.

Dodatkowo, możliwy jest również udział indywidualny (Individual Participations), który skierowany jest do wszystkich krajów niemających możliwości wzięcia udziału w kontynentalnej selekcji: Afryka, Ameryka Północna, Bliski Wschód, Oceania. Spośród państw starających się o uczestnictwo w konkursie organizator wybierze trzy.

Europejskie eliminacje do światowego konkursu Bocuse d’Or odbędą się w Sztokholmie w dniach 7-8 maja 2014r. Weźmie w nich udział 20 krajów, które zostały wybrane przez Kontynentalny Komitet Organizacyjny (COC).

 Na najlepszych kucharzy czeka 12 miejsc w finale konkursu Bocuse d’Or Lyon 2015.

W Polsce krajowa selekcja organizowana jest przez Academy Bocuse d’Or Poland w styczniu 2014r. Jurorami będą prezydenci Academy Bocuse d’Or z Niemiec, Włoch, Estonii i Danii, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Greckich, a także znani polscy mistrzowie kuchni. Wybrany kandydat będzie reprezentował Polskę na europejskich eliminacjach w Sztokholmie.

Zadaniem polskich kandydatów będzie przygotowanie dań rybnych i mięsnych, na których wykonanie będą mieli 5 godzin. Dania muszą być przygotowane w 14 porcjach i zaprezentowane na paterze.

Danie rybne: Ryby i szwedzkie owoce morza

  • 1,2 kg polędwicy Czarniak
  • 38 szt. ostryg
  • 1,5 kg niebieskich małży (omułek jadalny).

Danie na zimno lub gorąco przygotowane dla 14 osób i przedstawione tylko na płytach. Całe danie musi obejmować jeden lub kilka dodatków, które pozostają w gestii kandydata. Potrawa musi być w 50% Fresh Green, czyli składać się z produktów naturalnych.

Danie mięsne: Szwedzkie warchlaki

  • Szynka z kością (łącznie 6 kg do 4 kg mięsa, w tym tłuszczu i skóry), 3 nogi od młodych świń oraz inne produkty (stosowanie jednego produktu jest konieczne, zastosowanie dwóch opcjonalne).
  • Krew ze świni – 1 litr w mrożonym opakowaniu (aby zapobiec powstawaniu skrzepów krwi, dodaje się cytrynianu).
  • Osłonka ze świń (około 10 metrów szwedzkiego jelita wieprzowego, solonego, 33-36 mm średnicy).

Danie gorące będzie prezentowane w całości dla 14 osób na tacy (10 porcji), a następnie podzielone na 4 części oraz przedstawiane na talerzach. Musi ono zawierać jedną lub kilka ozdób, które pozostają w gestii uznania kandydata. Danie będzie oceniane przez międzynarodowy zespół składający się z 20 jurorów – prezydentów poszczególnych krajów i przez trzy osoby z jury honorowego.

Każde z dań początkowo będzie prezentowane na paterze. W tym momencie jury będzie oceniać jego wygląd. Następnie z patery poszczególne porcje będą nakładane na talerze i podawane do degustacji jurorom. Jury będzie oceniać m.in. smak, technikę przygotowania, ilość dobranych składników. Jedna z porcji będzie przeznaczona wyłącznie do fotografii.

Zdjęcia przedstawiają wcześniejsze edycje konkursu

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000