W dniu 29 marca 2019 roku podczas XXIII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro odbędzie się wielkie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Grecji w Warszawie.
Tegoroczna edycja odbędzie się w Ptak Warsaw Expo, Aleja Katowicka 62, 05-830 Nadarzyn k. Warszawy.
Uroczyste otwarcie XIV Festiwalu Kuchni Greckiej nastąpi o godzinie 10:00.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni greckiej.
Uczestnicy konkursu oceniani będą przez profesjonalne jury. Oceniać oni będą wykonanie dania konkursowego z użyciem obowiązkowych składników określonych w regulaminie XIV Festiwalu Kuchni Greckiej oraz deser z wykorzystaniem pralin czekoladowych.
Skład Jury profesjonalnego: Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury), Robert Sowa, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Dariusz Zahorański, Miltos Karoumpas oraz Vaggelis Bilibas.
Jury techniczne: Zbigniew Kurleto, Michał Markowicz, Patryk Kotarba
Jury gwiazd: Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer oraz Krzysztof Przepiórka
Uczestnicy zakwalifikowani do konkursu:
1: Restauracja Amarylis z Krakowa: Adriana Wójcikowska
2: Restauracja Scandale Royal Resort&Vodka House z Krakowa: Łukasz Niziński
3: Restauracja EdRed z Warszawy: Bartosz Biały
4: Taverna Grecka Santorini z Warszawy: Marcin Zawadzki
5: Greco Taste z Warszawy: Fotios Patrikovasilakos
6: Restauracja Grecka Meltemi z Warszawy: Patryk Orzeł
7: Fabryka Wełny Hotel&Spa z Pabianic: Michał Bielecki
8: Restauracja u Artuch z Zielonki k. Warszawy: Marek Modzelewski
9: Restauracja 4 smaki z Warszawy: Patryk Rejmiś.
Zadaniem uczestników w konkursie będzie przygotować danie główne na 7 talerzach Organizatora z wykorzystaniem produktów obowiązkowych:
Filet z indyka firmy Janex
Okra mrożona cała – Oerlemans
Bakłażan świeży
Por świeży
Grecka oliwa z oliwek Extra Virgin.
Czas przygotowania czas na przygotowanie dania głównej i deseru nie może przekroczyć 75 minut.
Konkurs oraz uroczystą galę, która odbędzie się dnia 29.03.2019 o godzinie 20:00 w hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie poprowadzi Norbert Bieńkowski.
Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Theofilos Vafidis i przy wsparciu merytorycznym Chef’s Club of Greece – Poland Branch Office i MT Targi Polska.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.