Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
V edycja Konkursu Kulinarnego Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro


W dniu 14 lipca 2018 roku w Narolu, w ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego - Smaki Roztocza, odbędzie się V edycja Konkursu Kulinarnego Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro.

Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
 
 
Celem głównym Konkursu jest promocja produktów naturalnych, aktywizacja społeczna oraz budowanie świadomości w środowisku lokalnym dotyczącej walorów produktów naturalnych pod nazwą Dary Lasów. Propagując zdrową żywność przy wykorzystaniu produktów regionalnych producentów, zakłada się wsparcie rozwoju społeczno-gospodarczego na obszarach wiejskich. Realizowanie Konkursu przyczynia się do promocji regionu Roztocza, wykorzystując potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej i ogółu społeczeństwa, odkrywanie, poznawanie i prezentowanie kulinarnych tradycji Galicji.
 
Podstawą prac w Konkursie są naturalne produkty pochodzące od producentów regionalnych, które w trakcje procesu przetwarzania przyczynią się do popularyzacji tradycyjnych przepisów, służących wytworzeniu tradycyjnych dań we współczesnej aranżacji. Produkt użyty w ramach Konkursu, wpisuje się w Program Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 w realizowanej operacji pn. XIX Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza, realizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Narolu.
 
Organizatorem Konkursu jest Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol oraz Gminny Ośrodek Kultury w Narolu przy wsparciu i pomocy Partnerów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Krośnie oraz Nadleśnictwa Narol.
 
Ze strony Ogólnolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni sponsorami konkursu m.in. są :
  • SELGROS TRANSGOURMET
  • Nestlé Professional
Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji. W Konkursie bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharzy.
 
Ekipy kucharskie zakwalifikowane do Finału Konkursu Kulinarnego
Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro - Narol 2018

1. Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika - BLUE DIAMOND - Trzebownisko
2. Maciej Małecki i Marcin Nowak - BRASSERIE WARSZAWSKA - Warszawa
3. Jakub Sytykiewicz i Martin Guz - RESTAURACJA CUCINA - Poznań
4. Maciej Undziakiewicz i Dominika Kurko - ZAMEK DUBIECKO - Dubiecko
5. Eugeniusz Korolov i Andrzej Lysenko - HOTEL MANSOR - Ząbki
6. Mariusz Gocyła i Rafał Noga - ŚLĄSKA PROHIBICJA - Katowice
7. Jan Cup i Karolina Płatek - RESTAURACJA PERCHERON - Kraków
8. Mariusz Szwerluga i Piotr Kuzdro - GRAND HOTEL - Rzeszów
9. Monika Ślęzak i Aneta Stelmach - TAWERNA MARINA - Tarnobrzeg.
 
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (drogą elektroniczną na adres: szczygielski.piotr@interia.pl) w terminie do dnia 6 lipca 2018 roku. Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
 
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem  Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl. Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy mają 90 minut. Przedmiotem Konkursu jest danie główne (6 porcji) i deser(6 porcji).
 
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:   
  • polędwica z sarny
  • polskie grzyby kurki
  • dowolny Fond w paście CHEF Nestlé Professional.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru są:   
  • polska jagoda leśna (borówka czarna)
  • miód wielokwiatowy.
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia:
  • Piec konwekcyjno-parowy + GN-y – 1 szt./na stanowisko
  • Kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko      
  • Stół roboczy ze zlewem jednokomorowym – 2 szt./na stanowisko             
  • Stół roboczy – 1 szt./na stanowisko      
  • Pakowarka próżniowa - 1 szt./na 3 stanowiska (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie)
  • Schładzarka szokowa – 1 szt./na 3 stanowiska
  • Marynowarka ultradźwiękowa 1 szt./ na 3 stanowiska
  • Dodatkowe gniazda prądu - 3 szt./na stanowisko
  • Stół prezentacyjny - 1 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
 
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 06 lipca 2018 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
  • polędwica z sarny - 2000 g - Dary lasów
  • polskie grzyby kurki - 1000 g - Dary lasów
  • polska jagoda leśna - 1000 g - Dary lasów
  • naturalny miód pszczeli - 0,5 litra
  • Fond w paście CHEF Nestlé Professional (mix do wyboru)
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we  własnym zakresie (przywozi ze sobą).
 
Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy Profesjonaliści
Tutaj znajdziesz: Regulamin Profesjonaliści

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000