Pierwsze szkolenie kwalifikacji zawodowej "Kucharz grill i Barbecue" w woj. mazowieckim zakończone sukcesem! Najlepsi uczniowie ZSG Poznańska z państwowymi certyfikatami!
Przy wsparciu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP i Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ w dniach 21-22 września 2021 roku odbyło się szkolenie kwalifikacji zawodowej "Kucharz grill i Barbecue". Tym razem szkolenie miało miejsce w Ośrodku Szkoleniowo-Konferencyjnym "4 Żywioły" w Falentach. Głównym celem warsztatów było pozyskanie wiedzy dotyczącej marynowania i obróbek termicznych wołowiny różnymi metodami mającymi na celu pozyskania wiedzy do uzyskania Licencji i Certyfikatu Kucharze grilla i barbecue. Ważną istotą powyższego zagadnienia jest to, że do obróbki termicznej jako źródła temperatury stosowane jest drewno liściaste z którego można uzyskać pozytywne efekty w postaci dodatkowego waloru smakowego – czyli aromatu dymu ale czyhają również niebezpieczeństwa i zagrożenia ze spalania drewna w postaci związków smolistych i czadu. Natomiast zagospodarowanie trudnych w obróbce termicznej elementów wołowych takich jak: brisket wołowy, żebro wołowe, ozory wołowe, baweta wołowa, wołowina szarpana itp. Pozwoli na rozszerzenie kulinarnych asortymentów mięsa wołowego co w efekcie powinno przełożyć się na zwiększenie sprzedaży Polskiego Mięsa Wołowego.
Warsztaty i szkolenia prowadzone były przez wykwalifikowaną kadrę specjalistów z zakresu obróbki termicznej produktów
. Zajęcia prowadzili doświadczeni specjaliści, a byli to:
- Jacek Kucharski – Lekarz Weterynarii – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z bezpieczeństwa i higieny HACAP, zagrożenia powstałe w wyniku stosowania drewna jako źródła temperatury);
- Mariusz Nowicki – Właściciel Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego – pokazy kulinarne Kuchni Świata, Szkolenia Kulinarne w Szkołach Gastronomicznych - (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu marynowania i peklowania mięsa wołowego oraz obróbka termiczna mięsa wołowego różnymi technikami);
- Leszek Kosarzecki – Wykształcenie wyższe pedagogiczne. Założyciel Akademii Grilla i BBQ, Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego. Certyfikowany Juror Grilla i BBQ - KCBS z siedzibą w Kansas USA (Certified Barbecue Judge nr. #10401 ). Promocja polskich produktów rolno – spożywczych w Polsce i na Świecie ( w ramach programu Europa Smakuje / FLAVORS of EUROPE jakość i tradycja – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu przygotowanie wołowiny do wędzenia, obróbka termiczna różnymi metodami – wędzenie na zimno, na ciepło, metodą na gorąco, logistyka obsługi masowych imprez).
Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał Zaświadczenie o ukończeniu kursu/szkolenia grilla i bbq – wędzenia oraz Domowych Wędzarzy i Masarzy dla działalności MOL i RHD.
Szkolenie przygotowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy ROP
Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.