Ambasada Francji w Polsce informuje, że 19 marca 2015 roku trzydzieści siedem restauracji w całej Polsce zaproponuje swoim gościom kolację przygotowaną zgodnie z francuską tradycją gastronomiczną w ramach inicjatywy o międzynarodowej randze pod nazwą Goût de France / Good France (Smak Francji)
To wyjątkowe wydarzenie ma na celu promowanie francuskiej gastronomii na świecie, tym bardziej cieszy liczny udział szefów kuchni z całej Polski w tej inicjatywie.
1300 restauracji w 150 krajach na świecie
W czwartek 19 marca ponad 1300 kolacji à la française zostanie zaproponowanych w restauracjach na pięciu kontynentach i francuskich ambasadach w 150 krajach, by wspólnie celebrować francuską sztukę kulinarną. Chcemy, by ten dzień był świętem francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów i szacunkiem dla dobrej kuchni.
Projekt Goût de France / Good France jest wspólną inicjatywą Alaina Ducasse’a, francuskiego kucharza o światowej sławie, i francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. W ramach tej akcji szefowie kuchni z całego świata zaproponują w swoich restauracjach menu à la française: francuski aperitif, zimna i ciepła przystawka, danie główne z ryby lub owoców morza, z mięsa lub drobiu, francuski ser, deser z czekoladą, wina i digestif (kieliszek mocniejszego alkoholu na trawienie). Jednocześnie będą mogli odwołać się do swojej narodowej tradycji kulinarnej, uwydatniając również jej zalety.
W pierwszej edycji Goût de France / Good France, w międzynarodowym rendez-vous gastronomicznym, postanowiło wziąć udział ponad 1300 szefów kuchni z całego świata, prowadzących lokale wszelkich typów – od zwykłych bistro począwszy aż po uznane świątynie sztuki kulinarnej. Wyzwanie polega na zaproponowaniu takiego menu, które eksponowałoby francuską gastronomię: powinna to być propozycja kulinarna oparta na produktach świeżych, sezonowych, pochodzących z upraw miejscowych, z dużym udziałem wszelkich warzyw, jednocześnie przy oszczędnym stosowaniu tłuszczu, cukru czy soli. Dania powinny być przygotowane z dbałością o zasady zdrowego odżywiania i poszanowania środowiska naturalnego.
Kolacje u Ambasadorów i Konsulów Francji
19 marca 2015 roku nie tylko liczne restauracje na całym świecie, ale także francuskie ambasady, placówki konsularne i kulturalne włączą się w tę akcję, organizując kolację w ramach Goût de France / Good France. W ten wyjątkowy wieczór także Pierre Buhler, Ambasador Francji w Polsce, wyda kolację à la française w swojej warszawskiej rezydencji.
Konferencja prasowa z udziałem szefów kuchni
13 marca o godz. 11.00 Ambasador, wraz z polskimi szefami kuchni uczestniczącymi w projekcie, weźmie udział w zapowiadającej wydarzenie konferencji prasowej w siedzibie firmy Wyborowa Pernod Ricard (Warszawskie Centrum Finansowe, 22 piętro, ul. Emilii Plater 53), jednego z polskich partnerów projektu.
W załączeniu przesyłamy materiały prasowe oraz logo, chronione prawem autorskim. Są one do wykorzystania do 19 marca włącznie. Lista polskich restauracji biorących udział w akcji Goût de France / Good France jest dostępna na stronie: www.restaurateurs.goodfrance.com/fr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.