Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Goût de France - Smak Francji


Ambasada Francji w Polsce informuje, że 19 marca 2015 roku trzydzieści siedem restauracji w całej Polsce zaproponuje swoim gościom kolację przygotowaną zgodnie z francuską tradycją gastronomiczną w ramach inicjatywy o międzynarodowej randze pod nazwą Goût de France / Good France (Smak Francji)

To wyjątkowe wydarzenie ma na celu promowanie francuskiej gastronomii na świecie, tym bardziej cieszy liczny udział szefów kuchni z całej Polski w tej inicjatywie.

1300 restauracji w 150 krajach na świecie

W czwartek 19 marca ponad 1300 kolacji à la française zostanie zaproponowanych w restauracjach na pięciu kontynentach i francuskich ambasadach w 150 krajach, by wspólnie celebrować francuską sztukę kulinarną. Chcemy, by ten dzień był świętem francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów i szacunkiem dla dobrej kuchni.

Projekt Goût de France / Good France jest wspólną inicjatywą Alaina Ducasse’a, francuskiego kucharza o światowej sławie, i francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego. W ramach tej akcji szefowie kuchni z całego świata zaproponują w swoich restauracjach menu à la française: francuski aperitif, zimna i ciepła przystawka, danie główne z ryby lub owoców morza, z mięsa lub drobiu, francuski ser, deser z czekoladą, wina i digestif (kieliszek mocniejszego alkoholu na trawienie). Jednocześnie będą mogli odwołać się do swojej narodowej tradycji kulinarnej, uwydatniając również jej zalety.

W pierwszej edycji Goût de France / Good France, w międzynarodowym rendez-vous gastronomicznym, postanowiło wziąć udział ponad 1300 szefów kuchni z całego świata, prowadzących lokale wszelkich typów – od zwykłych bistro począwszy aż po uznane świątynie sztuki kulinarnej. Wyzwanie polega na zaproponowaniu takiego menu, które eksponowałoby francuską gastronomię: powinna to być propozycja kulinarna oparta na produktach świeżych, sezonowych, pochodzących z upraw miejscowych, z dużym udziałem wszelkich warzyw, jednocześnie przy oszczędnym stosowaniu tłuszczu, cukru czy soli. Dania powinny być przygotowane z dbałością o zasady zdrowego odżywiania i poszanowania środowiska naturalnego.

Kolacje u Ambasadorów i Konsulów Francji

19 marca 2015 roku nie tylko liczne restauracje na całym świecie, ale także francuskie ambasady, placówki konsularne i kulturalne włączą się w tę akcję, organizując kolację w ramach Goût de France / Good France. W ten wyjątkowy wieczór także Pierre Buhler, Ambasador Francji w Polsce, wyda kolację à la française w swojej warszawskiej rezydencji.

Konferencja prasowa z udziałem szefów kuchni

13 marca o godz. 11.00 Ambasador, wraz z polskimi szefami kuchni uczestniczącymi w projekcie, weźmie udział w zapowiadającej wydarzenie konferencji prasowej w siedzibie firmy Wyborowa Pernod Ricard (Warszawskie Centrum Finansowe, 22 piętro, ul. Emilii Plater 53), jednego z polskich partnerów projektu.

W załączeniu przesyłamy materiały prasowe oraz logo, chronione prawem autorskim. Są one do wykorzystania do 19 marca włącznie. Lista polskich restauracji biorących udział w akcji Goût de France / Good France jest dostępna na stronie: www.restaurateurs.goodfrance.com/fr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000