Organizatorzy: Zamek Dubiecko – Michalina & Bogusław Kołcz
Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra
zapraszają
12.03.2016 roku do Zamku Dubiecko
gdzie odbędzie się
II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej
II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
W tegorocznej edycji konkursu wezmą udział dwuosobowe zespoły, które będą rywalizować o nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.
12 marca staną do kulinarnych zmagań w Zamku Dubiecko następujące zespoły:
1. Jaroslaw Humenjuk, Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
2. Sebastian Stellwag, Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
3. Dariusz Kuduk, Damian Cezary Kupis – restauracja SilVia Gliwice
4. Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
5. Tomasz Czarnecki, Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
6. Piotr Pyczot, Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
7. Piotr Polak, Dawid Klimaniec – Beskid Team
8. Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
9. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów oceniać będzie Jury w składzie:
1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
2. Mirosław Drewniak – sekretarz Jury
3. Jarosław Walczyk
4. Stefan Birek
5. Jarosław Uściński
6. Janusz Pyra
7. Rafał Targosz
8. Marek Widomski.
Wykaz uczestników w konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych:
1.
Maciej Kurek,
Krzysztof Kulig – Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20
2. Patrycja Gwóźdź, Radosław Drzyzga – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących, 37-500 Jarosław
3.
Klaudia Błońska,
Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl
4.
Gabriel Sarna – Zespół Szkół w Czudcu
Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych oceniać będzie Jury w składzie:
1. Marcin Stańczyk
2. Konrad Birek
3. Evgenij Sushko.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu będzie:
- przekąska – podroby (w gwarze myśliwskiej-narogi) składnik podstawowy wątroba z sarny – zapewnia organizator
- danie główne – gruby zwierz – schab z dzika.
Organizator zapewnia jedynie wątrobę z sarny. Jeśli któraś z ekip chciałaby zaprezentować danie z udziałem wątroby innego dzikiego zwierza czy ptaka; dzik, jeleń, łania, bażant, przepiórka, dzika kaczka itp. dopuszcza się taką możliwość pod warunkiem że uczestnik dany produkt zabezpieczy we własnym zakresie. Produkt nie może być w żaden sposób przetworzony.
Dereń użyty do dania konkursowego może wystąpić w dowolnej postaci; konfitura, dereń kiszony, nalewka z derenia, dereń marynowany, sok itp.
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016. Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w półfinale KPP 2016 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2016.
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
W programie Festiwalu m.in.:
- pokazy kulinarne Kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy;
- kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka;
- kulinarne warsztaty dla dzieci poprowadzi Łukasz Konik;
- degustacje.
Przewidywane nagrody:
Za zajęcie I miejsca:
- Statuetka
- Dyplom
- Czek o wartości 3000 zł
- nagrody od Sponsorów
Za zajęcie II miejsca:
- Statuetka
- Dyplom
- Czek o wartości 2000 zł
- nagrody od Sponsorów
Za zajęcie III miejsca:
- Statuetka
- Dyplom
- Czek o wartości 1000 zł
- Pozostałe nagrody od Sponsorów.
Dziękujemy za tak olbrzymie zainteresowanie konkursem i nadesłanie zgłoszeń.
Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 12.03.2016 r. na terenie Zespołu Zamkowo – Parkowego w Dubiecku. Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym. Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu.
Czekamy na zgłoszenia – o udziale decyduje selekcja nadesłanych zgłoszeń przez komisję weryfikacyjną Festiwalu.
Wsparcie merytoryczne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl
Kontakt :
Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355
HOLSON GROUP – Właściciel
Email: w.holowka@holsongroup.eu
Janusz Pyra - Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 602 392 274
Email: januszpyra@dubiecko.com
Pliki do pobrania:
Regulamin - profesjonaliści
Regulamin - uczniowie
Formularz - profesjonaliści
Formularz - uczniowie
Talerze Konkurs Kulinarny DUBIECKO
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.