Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap


Zapraszamy wszystkich uczniów szkół gastronomicznych do wzięcia udziału w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Junior Culinary Cap. Konkurs odbędzie się 6 lutego 2019 roku w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu w Kielcach.
 
Przewodnie motto konkursu to Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni.  Konkurs odbywa się według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies. Cele główne konkursu to:
  • kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o historii gastronomii w Polsce,
  • doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości
  • i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych,
  • podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią,
  • doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
 
Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. W konkursie nie mogą brać udziału osoby uczęszczające do szkół: pomaturalnych, policealnych czy wyższych oraz pracownicy/współpracownicy i rodzina Organizatora. Wymagana jest pisemna zgoda nauczyciela lub instruktora praktycznej nauki zawodu, pełniącego funkcję opiekuna zespołu. Potwierdzeniem wyrażonej zgody jest dokument z podpisami, z czytelną pieczątką szkoły.
 
Konkurs składa się z II etapów:
Pierwszy etap:
  • kwalifikacja – nadesłanie zgłoszenia wraz ze swoją autorską recepturą, w której muszą zostać wykorzystane składniki obowiązkowe, czyli: filet z łososia, soczewica (dowolny rodzaj) i Primerba Knorr Professional (dowolny smak).
Drugi etap – część praktyczna:
  • wykonanie 6 porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego;
  • wyporcjowaniu przygotowanych potraw na własnych talerzach, zaaranżowanych według inwencji twórczej uczestników;
  • przygotowane potrawy (5 porcji) zostaną poddane ocenie Jury, a jedna z nich zostanie zaprezentowana na stole przygotowanym przez Organizatora. Dozwolone jest wystawienie wizytówki z nazwą szkoły i nazwami potraw;
  • jeśli zażąda tego Jury, uczestnicy konkursu zobowiązani są do udzielenia odpowiedzi na zadane pytania, dotyczące przygotowanych potraw;
  • czas przygotowania potraw konkursowych wynosi 90 minut;
  • drużyny startują w dwóch sesjach czasowych po cztery osoby;
  • w jednej sesji czasowej dwóch uczestników wchodzi na stanowisko o określonej godzinie, kolejne dwie osoby w odstępie 15 minutowym po sygnale Jury technicznego.
Nad prawidłowym przebiegiem Konkursu Kulinarnego czuwać będzie profesjonalne Jury degustacyjne i techniczne.
 
Do konkursu zostanie zakwalifikowanych maksymalnie 8 uczestników na podstawie przesłanych materiałów kwalifikacyjnych opisanych w Regulaminie. Uczestnik może przesłać tylko jedno Zgłoszenie.  Nie będą uwzględniane zgłoszenia niekompletne, nieczytelne i nieprawidłowe oraz zawierające nieprawdziwe informacje, dane więcej niż jednej osoby lub więcej niż jednej potrawy. Kwalifikacji dokona Profesjonalne Jury składające się z szefów kuchni i kucharzy, którzy są członkami Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
 
Zgłoszenia należy przesyłać w terminie do dnia 18.01.2019 r., droga elektroniczna na adres e-mail: fundacjakulinarnakielce@gmail.com.
 
Lista zakwalifikowanych drużyn zostanie ogłoszona w mediach elektronicznych do wiadomości publicznej oraz na stronie fundacjakulinarnakielce.pl do dnia 25.01.2019 r. Zgłaszające się zespoły zostaną powiadomione indywidualnie na adres podany przez opiekuna zespołu w formularzu zgłoszeniowym.
 
Szkoła, której uczestnik zwycięży otrzyma Puchar Grand Prix i podziękowanie za wysiłek oraz wkład w kształcenie uczniów. Puchar Grand Prix ufunduje zarząd Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.

Konkurs odbędzie się 6 lutego 2019 r. (środa) w Hotelu Kongresowym Centrum Biznesu Al. Solidarności 34 Kielce 25-323 Początek rywalizacji konkursowych o godz. 9.30.  Odprawa uczestników Konkursu –  godz. 8.40.
 
Organizatorem II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego Junior Culinary Cap jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy Jana Nowaka Jeziorańskiego 37/1 25-432 Kielce, firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
 
Więcej informacji na  www.fundacjakulinarnakielce.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000