Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
IV Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2018


Najlepsi kucharze z całego kraju już po raz czwarty wezmą udział w mistrzostwach Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Swoje umiejętności zaprezentują w sobotę, 10 marca w Hotelu Atut****, przygotowując potrawy z dumą regionu –  jesiotrem w roli głównej. Wydarzenie, które odbędzie się w ramach Weekendu Kulinarnego, otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
 
Kulinarne zmagania będzie oceniać jury z uznanymi szefami kuchni, Jerzym Pasikowskim i Adamem Dmyterko na czele. Gościem specjalnym oraz przewodniczącą jury VIP została natomiast Ewa Wachowicz. Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw, jak co roku jest czterogwiazdkowy Hotel Atut usytuowany w miejscowości Licheń Stary nad Jeziorem Licheńskim. Region słynie z hodowli jesiotra oraz wysokogatunkowego kawioru, który jest dystrybuowany do renomowanych restauracji na całym świecie. To także specjał hotelowej restauracji Yesiotr. 
 

Czujemy satysfakcję, że mistrzostwa na stałe weszły do kulinarnego kalendarza najważniejszych konkursów w Polsce. Nie zamierzamy jednak spoczywać na laurach, ponieważ każdą kolejną edycję traktujemy jak kolejne wyzwanie. Cel nadrzędny to jednak konsekwentna promocja lokalnych przysmaków, do których bez wątpienia należy jesiotr. Największe łowiska tej królewskiej ryby w Polsce znajdują się właśnie w okolicach Konina, dlatego poprzez mistrzostwa budujemy pozytywne skojarzenia z regionem, który jest nam szczególnie bliski – zapewniła Agata Fludra, dyrektor marketingu Hotelu Atut.

W rywalizacji wezmą udział wyselekcjonowane, dwuosobowe zespoły, które przygotują królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. O poziom konkursu jesteśmy spokojni. Ocenie jury będą podlegać nie tylko smak czy sposób podania potrawy, ale również jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu i składników – powiedział Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.
 

Dwuosobowe zespoły, które podejmą wyzwanie oczarowania jurorów przyrządzonymi przez siebie daniami, to reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski. Finał wydarzenia zwieńczy uroczysta, wieczorna Gala i atrakcje w eleganckim stylu.

Jestem zwolenniczką przenoszenia tradycji na talerze, ale w nowoczesnym wydaniu. Uczestnicy konkursu niejednokrotnie zaskakiwali mnie nieszablonowymi pomysłami na skomponowanie dań z jesiotrem i kawiorem. Bycie jurorem podczas mistrzostw to dla mnie niezwykle inspirujące doświadczenie, dlatego już po raz kolejny przyjęłam zaproszenie od Hotelu Atut – przyznała Ewa Wachowicz, gość specjalny wydarzenia oraz przewodniczący jury VIP.

Drużyny zakwalifikowane do konkursu powinny, poza jak najlepszym smakiem swoich potraw, zadbać o to, aby dania prezentowały się perfekcyjnie. Atutem bez wątpienia będą także elementy widowiskowe podczas gotowania. Każda dwuosobowa ekipa będzie musiała wykonać potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób.

Impreza rozwija się od 2015 roku i ma charakter cykliczny. W tym roku po raz pierwszy została nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski.


IV mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Adama Dmyterko i Jerzego Pasikowskiego. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa, które odbędą się 10 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut, po raz pierwszy zostały częścią Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Zwycięzcy konkursu otrzymają zaproszenie na wielki finał KPP podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO.

Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi oraz dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz czwarty będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotelu Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000