W dniu 16 sierpnia 2014r., odbędą się IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Miejscem tego wydarzenia będzie Studio Kulinarne mieszczące się w siedzibie firmy RM GASTRO w Ustroniu. Tak jak od lat, przed Karczmą góralską odbędzie się również część folklorystyczna. Na wszystkich gości czeka wiele niezapomnianych wrażeń oraz ciekawych atrakcji i konkursów.
Lista drużyn zakwalifikowanych do konkursu IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny:
- Adam Rokicki, Robert Pęcherzewski – restauracja Endorfina, Warszawa
- Katarzyna Rogowska, Izabela Zemła – restauracja Akolada, Katowice
- Kamil Dąbrowski, Dariusz Borsiak – restauracja Kuźnia Kulturalna, Warszawa
- Kamil Aleksy, Marek Łoboda – hotel Monopol, Wrocław
- Tomasz Ciaś, Sylwester Durda – hotel Atena, Mielec
- Przemysław Wieloch, Piotr Krogulec – restauracja Jan, Bełchatów
- Andrzej Barczynski, Rafał Sawicki – restauracja Zagończyk, Unisław
- Kamil Pindych, Sławek Teter – Dwór Dwikozy
- Miłosz Kępka, Roman Dziwisz – hotel Hugo, Kędzierzyn-Koźle
Drużyna rezerwowa – Fero Stranava Team, Słowacja
Głównym celem Mistrzostw jest :
-
wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
-
promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
-
kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim
-
promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
-
prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.
-
zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są: ser owczy bundz i oscypek z dowolnymi dodatkami.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są :
- comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas pracy na stanowisku konkursowym).
Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku. Zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2014 roku na adres: gastronomia@wp.pl lub sztefek@ustroń.pl.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na branżowych stronach internetowych do dnia 27 lipca 2014 roku.
Organizator Mistrzostw zapewnia:
- nocleg i wyżywienie wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniu 15/16.08 2014
- piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
- szatkownica firmy Hallde RG50 1szt./na stanowisko
- grill elektryczny (ogólny dostęp)
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
- pakowarka próżniowa
- stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
- stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko.
Podczas tegorocznych IX Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się Międzynarodowa konferencja popularno-naukowa z pokazem rozbioru mięsa – tzw. po czesku oraz liczne pokazy kulinarne połączone z degustacją.
Będzie również zorganizowana wioska zbójnicka, w której wystąpią uznane kapele góralskie. Dla najmłodszych przygotowano konkurs plastyczny. Niezabraknie też atrakcji, takich jak m.in. pokaz ręcznego i mechanicznego strzyżenia owiec. Głównymi organizatorami są:
Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli:
- Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
- Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
- Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń.
Do pobrania:
Regulamin
Arkusz zgłoszeniowy
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|