Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
IX  Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny - Ustroń 2014


      

 
W dniu 16 sierpnia 2014r., odbędą się IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Miejscem tego wydarzenia będzie Studio Kulinarne mieszczące się w siedzibie firmy RM GASTRO w Ustroniu. Tak jak od lat, przed Karczmą góralską odbędzie się również część folklorystyczna. Na wszystkich gości czeka wiele niezapomnianych wrażeń oraz ciekawych atrakcji i konkursów.
 
Lista drużyn zakwalifikowanych do konkursu IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny:
  • Adam Rokicki, Robert Pęcherzewski – restauracja Endorfina, Warszawa
  • Katarzyna Rogowska, Izabela Zemła – restauracja Akolada, Katowice
  • Kamil Dąbrowski, Dariusz Borsiak – restauracja Kuźnia Kulturalna, Warszawa
  • Kamil Aleksy, Marek Łoboda – hotel Monopol, Wrocław
  • Tomasz  Ciaś, Sylwester Durda – hotel Atena, Mielec
  • Przemysław Wieloch, Piotr Krogulec – restauracja Jan, Bełchatów
  • Andrzej Barczynski, Rafał Sawicki – restauracja Zagończyk, Unisław
  • Kamil Pindych, Sławek Teter – Dwór Dwikozy
  • Miłosz Kępka, Roman Dziwisz – hotel Hugo, Kędzierzyn-Koźle
Drużyna rezerwowa – Fero Stranava Team, Słowacja

Głównym celem Mistrzostw jest :
  • wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
  • promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
  • kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim
  • promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
  • prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa,  muzyki, plastyki, rękodzieła itd.
  • zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród  nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są: ser owczy bundz i oscypek z dowolnymi dodatkami.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są :
  • comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas pracy na stanowisku konkursowym).
Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku. Zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2014 roku na adres: gastronomia@wp.pl lub sztefek@ustroń.pl.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na branżowych stronach internetowych do dnia 27 lipca 2014 roku.

Organizator Mistrzostw zapewnia:
  • nocleg i wyżywienie wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniu 15/16.08 2014
  • piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
  • szatkownica firmy Hallde RG50 1szt./na stanowisko
  • grill elektryczny (ogólny dostęp)
  • kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
  • pakowarka próżniowa
  • stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
  • stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko.

Podczas tegorocznych IX Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się Międzynarodowa konferencja popularno-naukowa z pokazem rozbioru mięsa – tzw. po czesku oraz liczne pokazy kulinarne połączone z degustacją.

Będzie również zorganizowana wioska zbójnicka, w której wystąpią uznane kapele góralskie. Dla najmłodszych przygotowano konkurs plastyczny. Niezabraknie też atrakcji, takich jak m.in. pokaz ręcznego i mechanicznego strzyżenia owiec.

Głównymi organizatorami są:

  • Leszek Makulski – tel. 601 088 262, gastronomia@wp.pl
  • Jan Sztefek – tel. 606 317 880, sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.

IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli:

  • Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
  • Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
  • Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń.

Do pobrania:
Regulamin
Arkusz zgłoszeniowy

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000