Dnia 22 maja 2017r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbędzie się I Beskidzki Konkurs Młodych Cukierników. Temat pracy konkursowej to Tort wykonany zgodnie z zasadami dekoracji w stylu angielskim.
Konkurs ma zasięg międzynarodowy i adresowany jest do młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz uczestników/członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą. Celem konkursu jest propagowanie i pogłębianie wiedzy cukierniczej, doskonalenie umiejętności zawodowych, pobudzenie kreatywności uczniów, rozbudzenie wrażliwości estetycznej, a także promocja zawodu cukiernika i pokrewnych wśród młodzieży.
W konkursie wezmą udział dwuosobowe zespoły, po jednym zespole z każdego typu szkoły.
Organizacja dnia konkursu:
- 800-830 – rejestracja uczestników,
- 830 – odprawa uczestników,
- 900 – rozpoczęcie konkursu w pracowniach nr: 49, 50.
- ok. 1300 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w auli – sala nr 85 (trzecie piętro).
W przypadku małej ilości zgłoszeń istnieje możliwość startu dwóch zespołów z jednego typu szkoły
Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego.
Patronat medialny nad wydarzeniem objął portal gastronomiczny
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.