Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
I PODBESKIDZKIE MISTRZOSTWA MŁODYCH KELNERÓW


28 marca 2023 r. w restauracji Dom Weselny Bartek odbyły się I PODBESKIDZKIE MISTRZOSTWA MŁODYCH KELNERÓW, zorganizowane przez Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, firmę Piotr Borecki „B&K” (Szkolenia HoRreCa) w Rybniku i restaurację Bartek. Konkurs został objęty honorowym patronatem Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.   
 
Uczestnikami mistrzostw byli uczniowie ze szkół gastronomicznych województwa śląskiego. Chociaż aura za oknem była raczej zimowa, na pięknie oświetlonej sali restauracji Bartek panowała ciepła i radosna atmosfera. Organizatorzy witali uczestników i gości, telewizja TVS przeprowadzała wywiady, przy bufecie kawowym trwały ożywione rozmowy. Oficjalną część rozpoczął pan Piotr Borecki witając gości – uczestników wraz z opiekunami, którzy przyjechali z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, Zespołu Szkół nr 2 im. Ks. J. Długosza w Kłobucku, Zespołu Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach, Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie,  Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, a także uczestników z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej oraz jury w składzie:
przewodniczącą komisji – panią Adrianę Gajek, przewodniczącą Komisji Egzaminacyjnej w Izbie Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach członków komisji: panią Agnieszkę Drwięga, sommeliera w Makro Bielsko-Biała, panią Lucynę Janicką, zwyciężczynię I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów, pana Wojciecha Kijankę z
palarni kawy Grunt i pana Igora Szczepańca, kelnera, absolwenta ZSGiH w Bielsku-Białej. Zespół   Szkół   Gastronomicznych   i   Handlowych   w   Bielsku-Białej reprezentowały uczennice: Nikola Jorgow z kl. 4TUKp i Julia Poros z kl. 3TŻ  1, przygotowane przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych, pana Piotra Boreckiego. Obsługą kelnerską gości konkursowych zajęła się klasa 2TŻK, pod opieką wychowawcy, pani Lucyny Kacprowicz.
 

Podczas   konkursu   pomocą   służyła   przewodnicząca   Zespołu   Nauczycieli   Przedmiotów Zawodowych   Gastronomicznych,   pani   Halina   Świerczek,   która   również   pomogła   w zorganizowaniu konkursu. Pan Borecki przedstawił program Mistrzostw i podziękował organizatorom:  pani Jolancie Wikło, dyrektor ZSGiH, pani Agnieszce Hyrlik, wicedyrektor ZSGiH, firmie „B&K” z Rybnika   i   restauracji Bartek oraz   sponsorom:   Izbie   Rzemieślniczej   Małej   i   Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, firmom Grunt To Dobra Kawa, Richmond, Monin, Makro Maspeks, Purena, Dobry Kelner oraz „B&K”.

Następnie głos zabrała dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, pani Jolanta Wikło, która serdecznie powitała wszystkich gości, uczestników wraz z opiekunami, nauczycieli i uczniów ZSGiH, życząc pozytywnych wrażeń i miłej atmosfery  podczas   rywalizacji.  Pani   dyrektor   podkreśliła,   że   zawód   kelnera   wymaga wielozadaniowości i cierpliwości. To nie tylko wiedza, umiejętności i doświadczenie, ale także postawa, osobowość, zaangażowanie. Kelner jest wizytówką zakładu gastronomicznego, często jest pierwszym i jedynym pracownikiem restauracji, z którym styczność ma gość.
 
Konkurs rozpoczął się od losowania kolejności i menu. Do zadań przyszłych kelnerów należało przygotowanie nakrycia stołu dla dwóch osób na podstawie wylosowanego menu, sporządzenie cappuccino, udział w biegu kelnerskim i napełnienie kieliszka wodą z wysokości drabinki.   Finałowa   trójka   uczniów   dodatkowo   serwowała   wino   musujące.   Zmagania konkursowe uświetnił pokaz flambirowanego pstrąga przygotowany przez pana Dariusza Brudnego.
Zaszczytne miejsca na podium zajęli:
I miejsce – Julia Poros, uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
II miejsce  – Dawid Wysocki, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka w Katowicach
III miejsce – Filip Wurcel, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
 
Laureaci otrzymali nagrody przygotowane przez sponsorów, a każdy z uczestników otrzymał okolicznościowe upominki.
Na sukces każdej restauracji składają się nie tylko umiejętności szefa kuchni, ale także profesjonalna obsługa kelnerska. W dzisiejszych czasach doświadczony kelner jest na wagę złota. Szkoły i instytucje kształcące młodych ludzi w tym zawodzie starają się zarazić pasją, nauczyć   otwartości   na   relacje   z   ludźmi, wysokiej   kultury   osobistej,   ogłady   i komunikatywności.     

Założeniem Podbeskidzkich Mistrzostw Młodych Kelnerów jest podniesienie prestiżu zawodu kelnera i zachęcenie do kształcenia i pracy w tym zawodzie.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000