Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Belgium`s Best
Iglotex
Menos
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Kawior, czyli luksus uwielbiany przez cały świat


Trudno wyobrazić sobie czterogwiazdkowy hotel, którego restauracja nie serwuje w menu rybiej ikry. Kawior, bo o nim mowa, znany jest od stuleci, ale prawdziwą karierę na Starym Kontynencie zaczął robić dopiero w XIX wieku. Właśnie wtedy z impetem pojawił się na stołach wytwornych przyjęć i uroczystych bali. Wystarczy wspomnieć, że był serwowany podczas kongresu wiedeńskiego, a z czasem stał się ulubioną przystawką nie tylko carów czy królów, ale również cieszącej się prestiżem klasy wyższej.

Wyzwanie dla najlepszych
 
Ranga kawioru odpowiada jego cenie. Należy pamiętać, że jego właściwe przygotowanie wymaga czasu i pracy. Stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy, tym bardziej że mimo doświadczenia, wiedzy oraz najlepszych chęci, bardzo łatwo można go przedobrzyć. Przekonanie, że jest produktem luksusowym, nie jest oderwane od rzeczywistości, mimo że jest ogólnodostępny. Możemy szczycić się tym, że Polska już od kilkunastu lat jest wiodącym producentem czarnej ikry. W naszym kraju nie brakuje hodowli ryb jesiotrowatych, a największe łowiska znajdują się w okolicach Konina i specjalizują się w hodowli jesiotra i produkcji rybiej ikry. Zdecydowana większość rodzimego kawioru trafia jednak na eksport.
 


Przygotowanie potrawy z kawiorem w roli głównej wymaga wiedzy kulinarnej na najwyższym poziomie. Jest to produkt bardzo zdradliwy, z którym należy obchodzić się umiejętnie. Do elementarza potraw z czarną ikrą zaliczamy właściwe przechowywanie i zasolenie czy pasteryzację. Nie można go oczywiście mrozić, a serwis powinien odbywać się zgodnie z przyjętymi zasadami. Warto także wspomnieć o jego wartościach zdrowotnych. Kawior stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, mikroelementów oraz witamin korzystnie wpływających na naszą witalność. Często nazywany rybim jajkiem jest również naturalnym afrodyzjakiem.
 


Smak, który zostaje z nami na długo
 
Na miano najlepszego kawioru zdecydowanie zasługuje kawior z jesiotra, który jest najbardziej powszechny przede wszystkim ze względu na wyborny i wysublimowany smak. Na popularności zyskuje także kawior z pstrąga. Na polskich stołach możemy również spotkać ikrę z łososia, śledzia czy przezroczysty kawior taszy. Sam w sobie może stanowić przyprawę, dlatego wymaga ostrożnego podejścia. Nie jest tajemnicą, że kawior potrafi zdominować potrawę ze względu na bardzo intensywny, unikalny i długo zapadający w pamięć smak.
 


Czarna ikra zawiera bogate pokłady aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają one na regenerację uszkodzonych barier ochronnych naskórka, a także przyspieszają regenerację komórek. Co więcej, umożliwiają przenikanie bezpośrednio do skóry enzymów i białek. Dzięki temu symbol luksusu coraz śmielej wkracza również na salony kosmetyczne, zyskując nowe grono zwolenników. Zabiegi z ikrą cieszą się dużą popularnością, sprawiając, że walory kawioru zdecydowanie wykraczają poza samą gastronomię.

Ewa Wachowicz
przewodnicząca jury VIP podczas V mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców Hello Coffee Barson Watersystem Uzdrowisko Wysowa S.A. Reinex
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000