Rusza druga edycja konkursu Wino na medal organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs jest adresowany do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.
Dla firm importujących i dystrybuujących wino w branży gastronomicznej projekt jest okazją, by wyróżnić swoje najlepsze produkty wobec klienta ostatecznego, a także podnieść lub ugruntować swoją pozycję w branży. Nagrodzone wina będą mogły być oznakowane zdobytym wyróżnieniem.
Nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów i ekspertów winiarskich. Jury, które zbierze się w maju, oceni produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. Nad przebiegiem obrad komisji będzie czuwała Kancelaria Radców Prawnych Leszek Czarny, Wojciech Budny i Wspólnicy. Wyróżnienia będą przyznawane w następujących kategoriach:
- wina spokojne: białe, różowe, czerwone
- wina musujące: białe, różowe, czerwone
- wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.
Wyróżnienia otrzymają produkty, które uzyskają:
- 82,0 - 85,9 punktów - medal brązowy
- 86,0 - 89,9 punktów - medal srebrny
- 90 - 100 punktów - medal złoty.
Najwyżej ocenionym w danej kategorii winom, które uzyskają złoty medal, przyznana zostanie nagroda specjalna
Grand Prix.
Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów winiarskich. Aby wziąć udział w konkursie trzeba wypełnić formularz konkursowy dostępny na stronie internetowej
www.sommelierzy.pl, wnieść z góry opłatę rejestracyjną w wysokości 50 zł netto za każdy zgłaszany produkt oraz przesłać po trzy butelki każdego zgłaszanego wina na adres: PRO-LOG S.A. 3 Maja 8 PL-05-800 Pruszków. Próbki należy dostarczać w kartonach transportowych oznaczonych napisem: Stowarzyszenie Somelierów Polskich
Wino na medal w dni powszednie, od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-17.00 (kontakt do Prolog:
bok@pro-log.com.pl, Dorota Miszalska tel. 691 939 767). PRO-LOG to firma oferująca kompleksową obsługę logistyczną łańcucha dostaw. Specjalizuje się w obsłudze towarów akcyzowych: napojów alkoholowych i olejów smarowych. Do chwili degustacji butelki będą przechowywane w SARWINE, profesjonalnym magazynie do przechowywania win (więcej informacji na www.sarwine.pl ).