Wszyscy fani słonecznej Italii już w marcu przyszłego roku będą mieli okazję zobaczyć najlepszych kucharzy z całej Polski. Rusza dwunasta edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana, która tym razem odbędzie się w Hotelu**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. To jedna z najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych w naszym kraju!
Pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, szef kuchni executive i restaurator. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski. To też kucharz gotujący dania dla Prezydenta RP, dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce, jak i we Włoszech. Giancarlo jest już bez wątpienia legendą kulinarną i jednym z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce.
Arte Culinaria Italiana to konkurs odbywający się cyklicznie od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Pomimo kilkuletniej przerwy, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów odbył się po raz kolejny w lutym bieżącego roku. W 2017 roku, w dniach 10-12 marca, konkurs odbędzie się po raz dwunasty w restauracji Ponidzie w Hotelu**** Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. To właśnie tu w szranki stanie 12 ekip kucharzy z całej Polski, którzy przygotują do oceny jury profesjonalnego: risotto oraz danie główne z dowolnie wybranym elementem królika.
Odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych. Swoją obecność potwierdzili m.in. Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Paweł Stasiak i Andrzej Młynarczyk.
Zwycięzcy konkursu dla profesjonalistów otrzymają m.in. nagrody pieniężne - 5000 zł, 3000 zł, 1000 zł, medale z prawdziwych kruszców, ekskluzywne naczynia marki Philipiak Milano czy vouchery pobytowe w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness. Zwycięzcy konkursu dla Gwiazd otrzymają wiele atrakcyjnych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów.
Patronat nad konkursem obejmowały: Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywało się coroczne wydarzenie. Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Serdecznie zapraszamy wszystkich kochających kuchnię włoską Giancarlo Russo i Patryk Kotarba.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.