Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Henryk Kowalczyk – Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Pan Krzysztof Jurgiel.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Organizatorzy zapraszają do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharzy).
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są:
- Filet z suma ze skórą
- Amarantus ekspandowany
- Cykoria.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Biodrówka jagnięca bez kości
- Mąka orkiszowa (odmiana Oberkulmer Rotkorn)
- Kiszona czerwona kapusta.
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
1. Patryk Stanewicz i Józek Pojasek - Teodorka Hotel Ciechocinek
2. Dariusz Pasiciel i Karol Milewski - Concordia
3. Bartosz Czapliński i Łukasz Kostrzewski - Ed Red Warszawa
4. Przemysław Bednarz i Grzegorz Krupiński - Hotel Bonifacio
5. Marcin Korcz i Piotr Słupik - Hotel Warszawianka
6. Kamil Werewka i Rafał Kudliński - Copernicus Toruń Hotel
7. Dawid Zimny i Patryk Krawczyk - Art Hotel
8. Paweł Brzeski i Adam Kowalewski - Zamek Gniew
9. Piotr Archiciński i Joanna Świderska - Lazy Dog Cooking
10. Emil Klimas i Dawid Feist - Restauracja Cucina
11. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek - Hotel Restauracja Piano
12. Jarosław Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz - Restauracja Strefa
13. Piotr Wójcik i Adam Jurak - Restauracja Sarzyński Lublin
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI - EKIPY REZERWOWE
1. Łukasz Niziński i Magdalena Mleczko - Grupa Scandale
2. Jakub Rusinek i Jacek Pałys - Hotel Rzeszów Restauracja
Oranżeria
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Krzysztof Kuklewski i Magdalena Miszczuk - Warszawa - ZSG - ul. Poznańska
2. Dawid Trafalski i Paulina Karaluch - Warszawa - ZSG - ul. Poznańska
3. Daniel Ogonowski i Rafał Szymański - Warszawa - ZSGH - ul. Majdańska
4. Jakub Kowalewski i Krystian Sawicki - Warszawa - TSG - ul. Komorska
5. Miłosz Olechnowicz i Kinga Kowalska - Sulęcin - ZSLiZ
6. Dariusz Bieńkowski i Michał Boraczyński - Pomiechówek – ZSP
7. Kamil Piotrowski i Agata Błaszczyk - Łódź – ZSG
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH - EKIPY REZERWOWE
1. Renata Drabik i Urszula Środek - Stalowa Wola - CKUiODiDZ
2. Jolanta Herdzik i Piotr Fila - Stalowa Wola - CKUiODiDZ
Wszystkie ekipy, które zakwalifikowały się do IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś powinny do dnia
25 maja 2017 roku dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres:
szczygielski.piotr@interia.pl
Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu i zastąpienie jej ekipom rezerwową.
Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 29 maja 2017 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.
Pozostałym ekipom, które nie zakwalifikowały się do IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej Jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Wszystkim Partnerom, Uczestnikom oraz Gościom dotychczasowych edycji bardzo dziękujemy za wieloletnie wsparcie i zapraszamy do współpracy podczas IX edycji.
Patronat medialny nad konkursem objął portal gastronomiczny
Do porbania: