Już 2 czerwca 2018 roku odbędzie się kolejna, jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Konkurs, którego głównym pomysłodawcą oraz organizatorem jest Stefan Birek, Szef Kuchni w Hotelu Lord**** w Warszawie odbędzie na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk*** w Pułtusku.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.
Organizatorzy zapraszają do udziału w tym wydarzeniu uczniów szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski (w konkursie udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharzy).
Przedmiotem tegorocznej rywalizacji konkursowej jest przystawka zimna lub gorąca oraz danie główne.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki są:
- Filet z miętusa oraz jogurt naturalny.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Udziec z sarny oraz borowik.
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU:
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś do udziału zakwalifikowała następujące drużyny:
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
1. Tomasz Sowiński oraz Marcin Kowalski - RESTAURACJA PASJA (Gorzów Wlkp.)
2. Marcin Ćwik oraz Mikołaj Kruszona - PURO HOTEL POZNAŃ (Nifty No.20)
3. Paweł Żukowicz oraz Przemysław Siuda - RESTAURACJA SOWA (Bydgoszcz)
4. Janusz Sychta oraz Dawid Widrowski - SHERATON SOPOT HOTEL
5. Hubert Misterkiewicz oraz Łukasz Wolny - HOTEL SŁONECZNY ZDRÓJ (Busko Zdrój)
6. Bartosz Ludniewski oraz Tomasz Szymański - SMACZNA DIETA I HOTEL FADO (Gorzów Wlkp.)
7. Mariusz Szwerluga oraz Piotr Kuzdro - GRAND HOTEL BOUTIQUE (Rzeszów)
8. Grzegorz Bucki oraz Adriana Wójcikowska - RESTAURACJA AMARYLIS (Kraków)
9. Dariusz Gibas oraz Sebastian Ossowski - PROLOGUE RESTAURANT (Gdańsk)
10. Jakub Rusinek oraz Wojciech Kotula - HOTEL METROPOLITAN (Rzeszów)
11. Dominik Moćko oraz Piotr Trześniewski - HOTEL MARRIOTT (Warszawa)
12. Sebastian Szynkiewicz oraz Patrycja Reich - DOLCE VITA (Bydgoszcz)
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI - EKIPY REZERWOWE
1. Dawid Zagrzywiec oraz Piotr Gipsiak - HOTEL RENAISSANCE/HOTEL COURTYARD
2. Jarosław Żuchowicz oraz Julia Włodarczyk - HOTEL MERCURE OPOLE
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Jakub Sobczak oraz Jacek Darnowski - ZSG ŁÓDŹ
2. Bartosz Krajewski Monika Lewkowicz - ZSGH GDAŃSK
3. Jakub Małkowski oraz Paulina Karaluch - ZSG WARSZAWA
4. Przemysław Rybski oraz Dominik Wiśniewski - ZSGH WARSZAWA
5. Łukasz Florjańczyk oraz Grzegorz Zych - ZSG WARSZAWA
6. Krzysztof Kowalski oraz Filip Ziemiński - ZSG RZESZÓW
7. Szymon Jakubasz oraz Weronika Pławińska - ZS NR 7 w WAŁBRZYCHU
8. Grzegorz Królik oraz Arkadiusz Woźniak - TECHNIKUM LIDER LUBLIN
KATEGORIA UCZNIOWIE – EKIPY REZERWOWE
1. Milena Koprowska oraz Katarzyna Polaczyk - ZESPÓŁ SZKÓŁ I PLACÓWEK KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO w Zielonej Górze
2. Kamila Sokołowska oraz Marek Krzysiak - TECHNIKUM MENEDŻERSKIE w Bydgoszczy
Wszystkie ekipy, które zakwalifikowały się do X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś powinny
do dnia 23 maja 2018 roku dokonać potwierdzenia uczestnictwa w konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres:
konrad.birek@gmail.com
Brak potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie drużyny z konkursu i zastąpienie jej ekipą rezerwową. Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 27 maja 2018 roku upływa termin nadsyłania zapotrzebowania na obowiązkowe produkty konkursowe.
Pozostałym drużynom, które nie zakwalifikowały się do X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych edycjach konkursu.
Zwycięzcy konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.
Jedną z nagród w konkursie będzie
Grillo wędzarnia Smoker Queen ze specjalnym, okolicznościowym logo, ufundowana przez Producenta Grillów firmę
SMOKER. To połączenie grilla, wędzarni i BBQ w jednym profesjonalnym i solidnie wykonanym sprzęcie. Wartość nagrody to ok. wartości 5.900 zł.
Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska – Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.
Wszystkim Partnerom, Uczestnikom oraz Gościom dotychczasowych edycji bardzo dziękujemy za wieloletnie wsparcie i zapraszamy do współpracy podczas X edycji.
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.