Zapraszamy do udziału w:
VII OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM
KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ,
który odbędzie się w dniach 12-14 czerwca 2015 roku!
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
- Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej;
- Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością;
- Promowanie producentów polskiej żywności.
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie Wspólnota Polska Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W rywalizacji o puchar Złotej Korony dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:
- KUCHARZE PROFESJONALNI;
- UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH.
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):
- Polędwiczka z indyka (element fileta z indyka);
- Świeże truskawki.
Danie główne (6 porcji):
- Filet z suma ze skórą;
- Wątróbka z suma.
Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 18 maja 2015 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl i/lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 22 maja 2015 roku.
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 31 maja 2015 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
- Polędwiczka z indyka – ok. 700 g
- Truskawki świeże – ok. 500 g
- Filet z suma ze skórą – ok. 900 g
- Wątróbka z suma – ok. 500 g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 12 czerwca 2015 r. – celem przygotowania do Konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia:
- nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkurs;
- piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko;
- grill gazowy – 1 szt./na stanowisko;
- kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko;
- pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska;
- cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko;
- stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko;
- stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko.
Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.