Przygotowania do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski idą pełną parą. Wczoraj została oficjalnie zatwierdzona lista produktów, które muszą się znaleźć w półfinałowych i finałowych potrawach.
W tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski zadaniem półfinalistów, podobnie jak w roku ubiegłym, będzie przygotowanie przystawki oraz deseru. Produktami obowiązkowymi w tej konkurencji są:
DESER:
bryndza podhalańska
miód z Sejneńszczyzny
PRZYSTAWKA:
- gołąb
- oscypek
- szalotka
- wiśnia mrożona.
Finaliści Kulinarnego Pucharu Polski 2016 będą musieli wykazać się umiejętnościami przygotowując danie na bazie:
- miecznika
- homara
- śliwki suchlońskiej
- nalewki polskiej.
Tegoroczny zestaw produktów pozostawia duże pole do popisu. Niewątpliwie pozwoli wykazać się uczestnikom KPP nie tylko umiejętnościami technicznymi, ale przede wszystkim fantazją w łączeniu smaków i kreatywnością jeśli chodzi o finalny wygląd dań.