Warto też podkreślić, że od tegorocznej edycji został wprowadzony Kodeksu Etycznego Jurora. Zaproszenie do składu jurorskiego Kulinarnego Pucharu Polski, to nie tylko nobilitacja, ale przede wszystkim obowiązki. Kodeks ma w formalny sposób wskazać jakie są oczekiwania w stosunku do Jurora od tych najważniejszych, jak bezstronna uczciwa ocena zawodników, do tych może nieco bardziej przyziemnych jednak mających wpływ na przebieg i oprawę konkursu, jak na przykład punktualność czy kucharski strój galowy. Kulinarny Puchar Polski ma być konkursem przeprowadzanym z poszanowaniem zasad etyki ogólnoludzkiej i dobrych praktyk branżowych. -
Chcemy, by było jasne dla szefów kuchni, których zapraszamy do grona Jurorów, jakie mamy w związku z tym wymagania. To ma być także przekaz dla kucharzy ubiegających się o start w Kulinarnym Pucharze Polski dający im gwarancję uczciwej rywalizacji – informuje Agnieszka Glamowska.
W tym roku zawodników oceniać będą m.in. Jean Bos – twórca Akademii Kuchni Molekularnej, wyróżniony tytułem
Najlepszy Kucharz Świata w 2006 roku, oraz Emmanuel Lorieux, który pracował m.in. dla sieci hoteli Le Meridien, a także dla Nestlé Professional, w tym przez 3 lata jako Global Food Executive Chef. Nad technicznym przebiegiem konkursu, jako jeden z jurorów technicznych, będzie natomiast czuwał Bartosz Peter, który w wyjątkowy sposób zapisał się na kartach historii Kulinarnego Pucharu Polski - w 2017 roku stanął na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski, a rok później powtórzył ten sukces powtórnie wygrywając konkurs. Jest też zdobywcą srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata. Obecnie pracuje na stanowisku Eksperta Kulinarnego
w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Kolejnych jurorów KPP poznamy wkrótce.
19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019. Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej
www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu. Kulinarny Puchar Polski odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii
i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.
Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej
www.kpp.mtp.pl oraz
www.facebook.com/kulinarny. Uwadze polecamy także kanał filmowy Kulinarnego Pucharu Polski na Youtube.