Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Kulinarny Puchar Polski – w drodze do doskonałości


Jedyną stałą rzeczą jest zmiana – do tych słów odwoływali się już starożytni, a także guru zarządzania Peter F. Drucker w kontekście ciągłego doskonalenia się organizacji. Kulinarny Puchar Polski jest obecny na kulinarnej mapie świata od 2000 roku. Od tego momentu poprzez polskie i międzynarodowe partnerstwa buduje swoją markę, ale także ciągle udoskonala formułę konkursu, by dorównać turniejom światowej klasy, a przede wszystkim by w jak najbardziej rzetelny sposób dokonywać wyboru kulinarnych mistrzów.

Tegoroczna edycja Kulinarnego Pucharu Polski będzie obfitowała w liczne zmiany regulaminowe. Po pierwsze w najbliższym półfinale KPP, który będzie miał miejsce 30.09.2014r., po raz pierwszy zawodnicy walczący o tytuł mistrza zmierzą się nie w jednej, a w dwóch konkurencjach. Ocenie będzie podlegała nie tylko przystawka, ale również deser.

Jak podkreśla Dyrektor Projektu Donata Paszkiewicz: Rozszerzenie pola rywalizacji ma na celu sprawdzenie większego zakresu umiejętności uczestników konkursu. Niemniej jednak w sumarycznej ocenie w półfinale nadal większą wagę będzie miała ocena za przygotowanie przystawki. Mamy też nadzieję, że dodatkowy obszar poddany ocenie jury zachęci walczących w KPP do samorozwoju i będzie okazją do doskonalenia wiedzy i technik kulinarnych na szerszym niż dotychczas polu.

Kolejna zmiana dotyczy samego systemu oceniania. W sierpniu ubiegłego roku Rada Programowa Kulinarnego Pucharu Polski podjęła decyzję o ujednoliceniu arkuszy ocen stosowanych na wszystkich konkursach nominowanych do KPP, jak i w samym Kulinarnym Pucharze Polski. Oznacza to, że uczestnicy konkursów nominowanych, jak i półfinaliści i finaliści KPP będą oceniani według stałych kryteriów, którym w każdym konkursie odpowiada ta sama maksymalna ilość punktów do zdobycia.

Według nowego arkusza ocenie podlegają dwie podstawowe kategorie. W przypadku jury degustacyjnego są to:

  • prezentacja 
  • smak potrawy.

Każda z tych kategorii oceniana jest pod względem cząstkowych kryteriów przypisanych do niej. Łącznie uczestnik konkursu może zgromadzić 75 punktów.

Jury techniczne będzie natomiast oceniać rywalizujące ekipy w kategoriach:

  • mise en place
  • czystość oraz przygotowanie zawodowe.

Tutaj do zdobycia jest maksymalnie 45 punktów, ale suma ta może być umniejszona o punkty karne za przekroczenie czasu pracy.

Przyjęte arkusze ocen mają na celu ujednolicić system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i oddać w ręce jurorów wymierne narzędzie pracy. Tym samym ma to uczynić konkursy nominowane, jak i samo KPP bardziej transparentnymi.

Sam arkusz ma być też źródłem wiedzy dla ocenianego zawodnika. Wieloaspektowa analiza z pewnością pozwoli odkryć kucharzom ich mocne strony jak i te, które wymagają jeszcze pracy.

 

Szczegółowe informacje na temat systemu oceniania zawodników Kulinarnego Pucharu Polski 2014, w tym regulamin dostępne są na www.kpp.mtp.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000