Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Mistrzostwa kulinarne z polskim produktem regionalnym w roli głównej


Unikatowe polskie produkty regionalne w nowych zaskakujących połączeniach, szefowie kuchni i kucharze reprezentujący najlepsze restauracje i inicjatywy kulinarne, wybitne jury oceniające dania. 21 kwietnia podczas Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych – Regionalia odbędzie się II edycja Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej.
 

Mistrzostwa to hołd złożony wieloletniej pracy Hanny Szymanderskiej oraz ukłon w stronę najlepszych polskich produktów i pokazanie ich w nowych, często zaskakujących połączeniach – tłumaczy organizator Mistrzostw, szef kuchni i działacz Slow Food - Kuba Korczak.

Aby zgłosić się do udziału w rywalizacji należy do 22 marca wysłać zgłoszenie wraz z opisem autorskiego dania. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybranych zostanie 12 finalistów. Zmagania szefów kuchni oceniać będzie jury złożone z uznanych autorytetów kulinarnych. Jakie kryteria będą brali pod uwagę? Przede wszystkim smak, który ma oczarować podniebienia jury.  Drugim kryterium oceny będzie kreatywność w wykorzystaniu produktu regionalnego. Ocenione zostaną również wykorzystane techniki, w tym te związane z klasyczną kuchnią francuską. W ten tematyczny sposób, od najbliższej edycji, organizator chce zwrócić uwagę na wielokulturową historię polskiej sztuki kulinarnej. Dodatkową punktację będzie można zdobyć dzięki kreatywnemu wykorzystaniu produktów pochodzących od partnerów wydarzenia.
 
 
 – Szukamy spójnych kompozycji, w których kluczowy produkt będzie doskonale współgrał z dodatkami i tworzył niepowtarzalną całość – dodaje szef Korczak.

Zeszłoroczna edycja Mistrzostw cieszyła się ogromną popularnością, a poziom przygotowanych dań zaskoczył wymagających jurorów. W jury konkursowym zasiedli: Joanna Jakubiuk, Monika Kucia, Agata Wojda, Krzysztof Szulborski, Maciej Barton, profesor Jarosław Dumanowski oraz Kuba Korczak, a jego członkiem honorowym był Kurt Scheller.
 
 
Zwycięzcą Mistrzostw został Tomasz Łagowski, który przygotował comber i ozór z jagnięciny podhalańskiej, podane z redykołką, wędzoną suską sechlońską, purée z kurek i moreli oraz niepaloną kaszą gryczaną. Drugie miejsce zdobyła Julia Sawicka, autorka pierożków wonton z karpiem milickim w towarzystwie emulsji z dzikich ptaków, krakersa pieprzowego oraz musu borowikowego. Trzecie miejsce zajął Michał Żulewski za confitowaną nogę z gęsi podaną na purée z pietruszki i pieczonego jabłka, ze śliwką, głogiem, piernikiem toruńskim i cydrem.

Czym zaskoczą nas kucharze w tym roku? Dowiemy się już na początku kwietnia podczas finału mistrzostw. Szefowie będą rywalizować w otwartej dla publiczności strefie konkursowej, gdzie każdy gość odwiedzający targi będzie mógł obserwować, jak powstają dania finałowe. W przerwie podziwiać będzie można pokazy mistrzów kulinarnych zakończone degustacją.
 
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin mistrzostw dostępny jest na stronie www.kubakorczak.com/mistrzostwa-kulinarne-2017

Więcej szczegółów już wkrótce na FP mistrzostw

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000