To wyjątkowe wydarzenie zapisało się już na dobre w kalendarzu polskiej gastronomii. Dlatego szefowie kuchni chętnie podejmują rękawicę by zmierzyć się z zadaniem konkursowym, które wbrew pozorom nie jest takie proste.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, w pewnym sensie naszego dobra narodowego. Sięgając do historii to właśnie dziczyzna była podstawowym składnikiem dań królów i szlachty. Zaś w czasach rozbiorów mięso z dzikiej zwierzyny miało charakter patriotyczny, pielęgnowano w ten sposób polską tożsamość. Dzisiaj w dobie diet i zdrowego stylu życia to wysokiej jakości mięso coraz częściej jest chętnie wykorzystywane w kuchniach wielu restauracji. Dzikie z natury, to mięso mniej kaloryczne, bardziej wartościowe w składniki odżywcze a co za tym idzie zdrowsze.
Dla Organizatorów sam Konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie a mianowicie jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim długoletnim Prezesie i założycielu firmy
Las – Kalisz, powstałej 15 marca 1991 oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania oraz miłośnika kuchni myśliwskiej.
W tym roku organizatorzy jako tematy przewodnie wybrali dwa różne gatunki mięsa. Pierwsze to królik, którego należy użyć do przygotowania zupy zaś danie główne trzeba wykonać na bazie łopatki z jelenia. Na skomponowanie obu dań każdego w 10 porcjach uczestnicy będą mieli 120 minut. Tego dnia oprócz zmagań uczestników będzie można dowiedzieć się ciekawych informacji na tematy związane z łowiectwem, kulinariami, a także spotkać wielkie autorytety polskiej gastronomii.
Konkurs skierowany jest do profesjonalistów – kucharzy pracujących zawodowo bądź mających w dacie przystąpienia do konkursu kulinarnego, przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok kalendarzowy. W skład każdego ze zgłoszonych zespołów wchodzi szef i kucharz pomocniczy.
Zgłoszenia należy przesłać do
29 lutego 2020 roku na adres e-mail:
zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl bądź wysłać drogą tradycyjną na adres:
„Las-Kalisz” Sp. z o. o.
z/s w Tomnicach
ul. Krotoszyńska 1
63-714 Kobierno
z dopiskiem: „Konkurs Kulinarny Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020”
Informacje o zakwalifikowanych drużynach zostaną podane na stronach Patronów medialnych
4 marca 2020.
REGULAMIN do pobrania
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY do pobrania
www.mistrzostwadziczyzna.pl
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W TYM WYJATKOWO DZIKIM WYDARZENIU!