Czy wino i deser to dobra para? Przy odpowiednim połączeniu – doskonała! O tym, jakie pomysły mają na to profesjonaliści, będzie szansa przekonać się podczas Mistrzostw Wine + Dessert.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w konkursie, w którym dwuosobowe zespoły złożone z profesjonalnego cukiernika i sommeliera mają za zadanie stworzyć idealne połączenie deseru z winem.
Konkurs ma dwa etapy. W ramach kwalifikacji zespoły wysyłają zgłoszenia z nazwą i opisem deseru popartym prezentacją, filmem lub zdjęciem oraz propozycją odpowiedniego wina. Jury konkursu wybierze 15 najlepszych propozycji, które będą walczyć o zwycięstwo 11 czerwca w hotelu Tobaco w Łodzi. Drużyny sommelierów i cukierników będą przygotowywać i prezentować przed publicznością swoje desery i uzasadniać dobór wina do dania. Ośmioosobowe jury oceni prace konkursowe biorąc pod uwagę m.in. estetykę deseru, połączenie wyglądu, zapachu i smaku wina i deseru oraz jakość prezentacji. Nagrodzone będą trzy drużyny, zwycięski zespół będzie miał szansę wystąpić w międzynarodowym finale konkursu w Tokaju.
Chęć udziału w Mistrzostwach należy
ZGŁASZAĆ do
28 marca pod linkiem zgłoszenia. Formularze z opisem deseru i propozycją wina będą przyjmowane do
11 kwietnia. Szczegóły konkursu znajdują się pod linkiem
REGULAMIN, a wszelkie pytania można przesyłać na adres:
deseriwino@gmail.com.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.