W ten kanon wpisuje się z pewnością Kulinarny Puchar Polski. To konkurs, w którym organizatorzy co roku przywiązują ogromną wagę do składu sędziowskiego. W półfinale uczestnicy oceniani są przez wybitnych polskich mistrzów smaków. W finale natomiast zasiadają szefowie kuchni z zagranicy, od kilku lat również Ci, wyróżnieni gwiazdką Michelin.
– Zależy nam, by KPP było nie tylko miejscem prezentacji umiejętności, ale samo w sobie lekcją prowadzoną przez najlepszą kadrę na rynku gastronomicznym.
I ma to być nie tylko lekcja pokory wobec własnych możliwości, ale przede wszystkim chcemy, by konkurs pozwalał skorzystać z doświadczenia i wiedzy znakomitych szefów kuchni i dawał możliwość znalezienia najlepszych rozwiązań dla własnej kuchni, inspirowanych między innymi opiniami sędziów KPP. – objaśnia Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów obejmujących Kulinarny Puchar Polski.
W tym roku, podczas Kulinarnego Pucharu Polski, w loży sędziowskiej półfinału zasiądą wybitni propagatorzy polskiej gastronomii, kreatorzy, z bogatym doświadczeniem zawodowym, nieustający w poszukiwaniu inspiracji i inspirujący innych. W roli Przewodniczącego Jury wystąpi Jean Bos, Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Razem z nim dania półfinalistów będą oceniać Jarosław Walczyk, Stefan Birek, Sebastian Krauzowicz i Bożena Sikoń. W najbliższym czasie poznamy również skład Jury finału konkursu.
Zmagania konkursowe będziemy mogli obserwować w dniach
27-28 września br., jak zawsze w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów POLAGRA GASTRO. Wydarzenie jak co roku odbędzie się przy współpracy z Unilever Food Solutions, Nordzucker Polska SA, Agencją Rynku Rolnego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.