Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
13.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Najważniejsze zagadnienia w eksporcie żywności | Kongres POLAGRA EXPORT MEETING


Jakie zmiany zaszły w ostatnich miesiącach na rynku spożywczym? Jakie szanse, wyzwania i zagrożenia stoją przed polskimi producentami żywności? Jak można wzmocnić eksport? – o tych i innych zagadnieniach będą rozmawiać uczestnicy Kongresu POLAGRA EXPORT MEETING podczas targów POLAGRA (4-6.10.2021) w Poznaniu.
 
Kongres zaplanowano na wtorek, 5 października, czyli drugiego dnia targów POLAGRA, które od lat są najważniejszym wydarzeniem w dla branży spożywczej. W programie znalazły się prelekcji i panele dyskusyjne z udziałem przedstawicieli i ekspertów najważniejszych firm i instytucji branżowych.
 
Zmiany w eksporcie
 
Pierwszym z podjętych zagadnień będzie Potencjał eksportowy polskiego sektora spożywczego, do którego wprowadzi dr hab. Iwona Szczepaniak z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W tej części odbędzie się prezentacja wyników eksportowych za ostatnie dwa lata ze wskazaniem kluczowych sektorów branży spożywczej. Zaprezentowane zostają także hity eksportowe roku 2020, a od przedstawicieli stowarzyszeń, partnerów targów POLAGRA, uczestnicy będą mogli dowiedzieć się jak był ich klucz do sukcesu.
 
 
W panelu dyskusyjnym Kongresu wezmą udział m.in. Andrzej Gartner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, Witold Choiński – prezes Związku Polskie Mięso, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego oraz Andrzej Szumowski – prezes Stowarzyszenia Polska Wódka Kolejna prelekcja skupi się na perspektywach eksportowych dla branży rolno-spożywczej, szansach i zagrożeniach dla polskiej żywności, rynkach perspektywicznych i patriotyzmie konsumpcyjny na rynkach zagranicznych. O tych zagadnieniach opowie dr hab. Karolina Pawlak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
 
Działania i narzędzia wzmacniające eksport
 
W dalszej części, prowadzonej przez dr Michała Gazdeckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, eksperci odpowiedzą na pytanie „jak skutecznie sprzedawać polskie produkty poza granicami Polski?” Dyskusja będzie toczyła się wokół pytań: czy polskość jest zawsze atutem na rynkach zagranicznych i czy budowanie marki produktu na rynkach odmiennych pod względem kulturowym. W tej części wezmą udział m.in. Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia Polska Ekologia, Dariusz Sapiński – prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA oraz Andrzej Skiba – prezes Zarządu Zakładów Mięsnych Skiba.
 
O skutecznych narzędziach i usługach wspierających eksport opowie m.in. Piotr Placha, manager w zespole ekspertów branżowych Polskiej Agencji Inwestycji Handlu.
 
Ostatnim akcentem Kongresu POLAGRA EXPORT MEETING będzie prelekcja dr hab. Agnieszka Poczta-Wajda w Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu na temat zmian w handlu zagranicznym jaki zaszły w latach 2020-2021 (i perspektyw na lata kolejne). Nie zabraknie tematu Brexitu, pandemii COVID-19, zmian łańcuchów dostaw i nawyków konsumenckich.


Dla kogo Kongres?

Wydarzenie kierowany jest m.in. do polskich producentów z sektora spożywczego, przedstawicieli organizacji i stowarzyszeń branżowych, instytucji państwowych wspierających polski eksport produktów spożywczych, ekspertów z firm doradczych, agencji badawczych, instytucji finansowych, przedstawicieli zagranicznych firm dystrybuujących żywność i zagranicznych organizacji branżowych.
 
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny w ramach biletu lub zaproszenia na targi POLAGRA, które rozpoczną się
w poniedziałek 4 października i potrwają trzy dni.
 
 
Więcej informacji: www.polagra.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000