Jeszcze nigdy program Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® (4-6 listopada) nie był tak bogaty, jak w tym roku! Podczas najważniejszego jesiennego spotkania branży, na czynniki pierwsze w EXPO Kraków zostaną rozebrane najlepsze polskie i zagraniczne hotele oraz restauracje. Tradycyjnej prezentacji najnowszych trendów będzie towarzyszyć kulinarne show z udziałem światowej sławy kucharzy, najlepsza kawa i herbata, wina z najdalszych zakątków globu. Nie zabraknie także szkoleń i prezentacji, omawiających niemal każdy aspekt funkcjonowania miejsc noclegowych i gastronomicznych – od designu i e-marketingu po finanse, ekonomię i zarządzanie.
Akademia HORECA
Każdego roku jesienne wydarzenie organizowane przez Targi w Krakowie przyciąga kilkanaście tysięcy gości. Tym razem kompleksową ofertę przedstawi ponad 350 wystawców. Co ważne, kontaktom biznesowym będzie towarzyszyć nowość, czyli Akademia HORECA®, gwarantująca jej uczestnikom zdobycie cennej i kompleksowej wiedzy związanej z prowadzeniem hotelu, pensjonatu, restauracji czy innego punktu gastronomicznego.
Należy wspomnieć, że w jednym miejscu i czasie odbędą się imprezy, które doskonale się dopełniają, a ich tematyka się zazębia. Targom HORECA® towarzyszą 14. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, 13. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO® oraz 2. Targi Wyposażenia Ośrodków Sportów Zimowych INFRASNOW.
Światowe gwiazdy w EXPO Kraków
Prawdziwe kulinarne show z udziałem gości specjalnych zapewni uczestnikom Targów Kuchnia Mistrzów organizowana razem z firmą Farutex. Każdy z trzech targowych dni poświęcony będzie oddzielnemu tematowi. Pierwszy dzień – kuchni polskiej i tradycyjnej z wykorzystaniem najnowszych technik kulinarnych (sous-vide, kuchni molekularnej). Drugi dzień – najpopularniejszym kuchniom świata w polskiej gastronomii. Ostatni dzień to prezentacja nowego spojrzenia na desery, które są niezwykle ważną pozycją w nowoczesnym menu.
Uczestnicy pokazów będą mieli okazję, by spotkać autorytety świata kulinariów. Gośćmi specjalnymi 23. edycji Targów HORECA® będą:
- Torsten Vildgaard z Kopenhagi – wieloletni szef kuchni w restauracji Noma (nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin), a obecnie szef autorskiej Restauracji Studio (odznaczonej jedną gwiazdką Michelin), który zaprezentuje tajniki kuchni skandynawskiej;
- Sasu Laukkonen z Helsinek – szef autorskiej Restauracji Chef & Sommelier, który zapozna gości z kuchnią fińską;
- Kris Basznianin z Kopenhagi – specjalista od kuchni nowonordyckiej, współpracujący m.in. z Roberto Cortezem oraz CR8.
Towarzyszyć będą im polscy mistrzowie kuchni reprezentujący firmę Farutex: Michał Karadżow, Krzysztof Marciniak, Jerzy Marszałek, Artur Musztyfaga, Piotr Papież oraz Mateusz Reszczyk, a także Emil Domański (cukiernik, product manager z firmy Barbara Luijckx Sp. z o. o.) oraz Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów, ekspert programów telewizyjnych, autor książki: Sekrety Kawy.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.