1 czerwca w Warszawie odbędzie się finał pierwszej polskiej edycji światowego konkursu miksologicznego World Class Competition. Zakończy on kilkumiesięczne zmagania uczestników o tytuł Barmana Roku 2015 i pozwoli na wyłonienie pierwszego Polaka, który wystartuje w prestiżowym, międzynarodowym konkursie. Zwycięzca zostanie wyłoniony spośród 12 uczestników, którzy wcześniej zakwalifikowali się do ostatniego etapu rozgrywek. Laureat wyjedzie do Republiki Południowej Afryki, gdzie zmierzy się z konkurentami z około 60 krajów.
Nie bez przyczyny światowe rozgrywki odbywającego się od 2009 roku World Class Competition trafiły wreszcie do Polski. Od kilku lat obserwujemy w naszym kraju zmiany w kulturze spożywania napojów alkoholowych. Po pierwsze, stawiamy na trunki coraz wyższej jakości. Ponadto w miejsce alkoholi mocnych chętniej sięgamy po produkty sztuki miksologicznej, czyli koktajle na bazie alkoholu, zaś profesjonalny barman – obok sommeliera – aspiruje do statusu, który dotychczas zarezerwowany był dla szefów kuchni – twierdzi Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji World Class 2015.
Eliminacje do World Class Poland ruszyły w październiku 2014 roku. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach i eliminacjach w warszawskich lokalach: Concept 13 (Vitkac), Pure Sky Club i Pałacu Ossolińskich w Sterdyni. Do finału zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia.
Konkurs World Class Poland miał charakter otwarty, a w ostatecznej rozgrywce udział wezmą prawdziwe gwiazdy sztuki barmańskiej. Okazuje się przy tym, że tzw. miksologia nie jest wyłączną domeną mężczyzn, bo w polskim finale rywalizować będzie również kobieta. My oczywiście trzymamy kciuki za wszystkich uczestników oraz za wyłonienie najlepszego reprezentanta, który będzie ubiegał się o najwyższe trofeum World Class Competition w Kapsztadzie – dodaje Łukasz Piwowarczyk.
Prace finalistów zostaną ocenione pod kątem techniki wykonania, prezentacji, kreatywności, kompozycji smaku i aromatu, jak również wyeksponowania charakteru oraz zapewnienia harmonii trunku i potrawy. Finałowa rozgrywka World Class Poland składać się będzie z dwóch etapów:
- Market Challenge – zadaniem uczestników będzie zakup na lokalnym bazarze ze świeżymi produktami najlepszych składników przy limitowanym budżecie, z których później zrobią koktajle konkursowe.
Finałowe drinki zostaną ocenione przez jury w składzie:
- Tim Judge (Wielka Brytania) – globalny ambasador World Class i marki Bulleit Bourbon
- Georgie Bell (Wielka Brytania) – globalna ambasadorka portfolio ekskluzywnych whisky single malts
- Maciej Prot – szef kuchni ambasady
Ostatnie starcie polskich barmanów poprzedzi otwarty piknik w ogrodach Pałacu Zamoyskich w restauracji Endorfina Foksal w niedzielę, 31 maja w godzinach 13.00-20.00. Podczas tego wydarzenia goście będą mogli spróbować koktajli bezalkoholowych i alkoholowych serwowanych przez uczestników konkursu. Atrakcją będzie dodatkowo przedfinałowe starcie barmanów w konkurencji Cocktails Against The Clock. Zadaniem każdego z finalistów będzie przygotowanie aż 6 koktajli w ciągu zaledwie 8 minut.
Zwycięzca krajowego konkursu wyjedzie pod koniec sierpnia 2015 roku do Kapsztadu, gdzie weźmie udział w światowym finale World Class Competition i zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, ale – biorąc pod uwagę dotychczasowe finały – można się spodziewać ekscytujących okoliczności oraz atmosfery rywalizacji. Do tej pory zawodnicy startowali m.in. na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.
World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych.
Więcej informacji na stronach:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|