Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.03.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Pierwsze "Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD"


Winnica Nawrot w Mechelinkach to właśnie tam odbyły się pierwsze szkolenia i warsztaty jako nowy projekt Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Zadanie zostało to zrealizowane w ramach Funduszu Promocji polegającym na zwiększeniu wiedzy zarówno konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych wołowiny w zrównoważonej diecie.

Początek szkoleń odbył się w dniach 7-8 września 2021 roku w Winnicy Nawrot w Mechelnikach. Głównym podwykonawcą szkolenia była firma Cons-Med Sp. z o.o.

Tematyka szkolenia:
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna, piece chlebowe, ogniska itp.
2. Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
a. Grille
b.Wedzarnie
c.Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
3. Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4. WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5. Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6. Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8. Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9. Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
10. Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
a. Grillowanie
b. Barbecue ( BBQ )
c. Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
d. Pieczenie
11. Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. BBQ oraz wędzenia.
12. Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13. Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14. Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15. Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD.

Warsztaty i szkolenia prowadzone były przez wykwalifikowaną kadrę specjalistów z zakresu obróbki termicznej produktów. Zajęcia prowadzili doświadczeni specjaliści:

  • Jacek Kucharski – Lekarz Weterynarii – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z bezpieczeństwo i higiena ( HACAP ) zagrożenia powstałe w wyniku stosowania drewna jako źródła temperatury);
  • Mariusz Nowicki – Właściciel Akademii Kulinarnej Mariusza Nowickiego – pokazy kulinarne Kuchni Świata, Szkolenia Kulinarne w Szkołach Gastronomicznych - (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu marynowania i peklowania mięsa wołowego oraz obróbka termiczna mięsa wołowego różnymi technikami);
  • Leszek Kosarzecki – Wykształcenie wyższe pedagogiczne. Założyciel Akademii Grilla i BBQ, Wędzenia oraz Masarstwa Tradycyjnego. Certyfikowany Juror Grilla i BBQ -  KCBS  z siedzibą w Kansas USA (Certified  Barbecue  Judge nr. #10401). Promocja polskich produktów rolno – spożywczych w Polsce i na Świecie (w ramach programu Europa Smakuje / FLAVORS of EUROPE  jakość i tradycja  – (podczas warsztatów prowadził zajęcia z zakresu przygotowanie wołowiny do wędzenia, obróbka termiczna różnymi metodami – wędzenie na zimno, na ciepło, metodą na gorąco, logistyka obsługi masowych imprez).

Po ukończeniu szkolenia „Akademia Grilla, Bbq i Wędzenia Smoker” można było przystąpić do egzaminu państwowego nadającego specjalistyczne uprawnienia z zakresu „Przygotowanie potraw grill i barbecue” oraz uzyskanie Certyfikatu i Licencji.

Szkolenie przygotowało Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000