Zapraszamy Restauratorów z całej Polski do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym "WOŁOWA UCZTA U NEPTUNA". Podczas Jarmarku Dominikańskiego dnia 12 sierpnia 2022 roku w Gdańsku będą oceniane najlepsze przepisy na dania z mięsa wołowego przygotowywane na grillu.
Głównym celem imprezy jest wzrost spożycia wołowiny w Polsce. Zwiększenie wiedzy zarówno konsumentów jak i producentów na temat walorów odżywczych mięsa wołowego oraz na temat dań na bazie polskiej wołowiny z powstałych nowych atrakcyjnych mało znanych przepisów kulinarnych. Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolite Polskiej.
W tym konkursie każdy może zostać Jurorem! Wystarczy przyjść 12 sierpnia na Przystanek Radość – Podwale Staromiejskie / Targ Rybny i zakręcić Kołem Fortuny. Odpowiedzieć na wylosowane pytanie dotyczące podstawowej wiedzy kulinarnej o wołowinie, bądź wykonać zadanie. Każdy kto zagra w Koło Fortuny wygrywa nagrodę rzeczową oraz otrzymuje żeton/karnet do udziału w Jury – prawo do degustacji i oceny startujących osób w konkursie.
Zainteresowanych konkursem już teraz serdecznie zapraszamy do przygotowywania przepisów na grilla z mięsa wołowego. Autorskie przepisy na grilla z głównym produktem - wołowina - należy zgłaszać do
31 lipca 2022 roku na adres mailowy:
dylewicz@smoker.com.pl
W dniu 25 lipca 2022 roku Komisja wybierze 10 najlepszych przepisów, które będą zaprezentowane w trakcie "Wołowej Uczty u Neptuna". Dania będą oceniane przez zwiedzających Jarmark Dominikański gości. Jednak, aby zostać jurorem będzie trzeba wcześniej zakręcić kołem fortuny i odpowiedzieć na wylosowane pytanie.
Zadanie będzie realizowane przez Mistrzów obróbki termicznej metodami grilla i bbq na różnych rodzajach grillo- wędzarni.
W finałowym konkursie udział będzie brało 10 wybranych przez komisję trzy osobową, najlepszych, najbardziej atrakcyjnych przepisów. Grupa zostanie podzielona na dwie podgrupy po 5 osób. Zwycięzca otrzyma od publiczności najwięcej żetonów/karnetów w konkursie otrzyma Główną Nagrodę, którą będzie wyjazd do Azji w ramach projektu promocji polskiej żywności jako profesjonalny kucharz!
Wstępny Harmonogram:
- 900 – Zbiórka osób startujących w konkursie.
- 930 – Losowanie stanowisk konkursowych.
- 1000 – 1100 – Przygotowanie stanowisk – I grupa.
- 1100 – 1400 – Konkurs - I grupa.
- 1400 – 1500 – Przygotowanie stanowisk - II grupa.
- 1500 – 1800 – Konkurs II grupa.
- 1900 – Ogłoszenie wyników na scenie.
Głównym organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolite Polskiej. Zadanie finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.