Jeden z najbardziej cenionych cukierników na polskiej arenie gastronomicznej będzie oceniał zawodników konkursu.
Paweł Mieszała swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał pod okiem Wojciecha Kandulskiego. Odbył staże w we Francji, Hiszpanii i Belgii, u najlepszych cukierników świata takich jak Pierre Marcollini, Michael Viollet czy Gino Massar. W 1997 roku zajął I miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników IKF w Stuttgarcie w kategorii witryny sklepowe. Kilkukrotnie brał udział w Pucharze Świata Cukierników w Lyonie oraz w Mistrzostwach Świata Cukierników w Mediolanie. W 1999 zdobył indywidulane Mistrzostwo Polski Cukierników (Bydgoszcz), a w 2003 roku wicemistrzostwo świata w Międzynarodowym Festiwalu Rzeźby Lodowej (Poznań). Pod koniec 2018 r. przywiózł podwójny brązowy medal z kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu.
Sukcesy osiąga także jako mentor i trener. Jako Mistrz Szkolący przygotowywał m.in. Marlenę Szymaś (I miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Lizbonie, 2000 rok), Michała Dorszkiewicza (I miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Poznaniu, 2002 rok), a także Mariusza Góreckiego (Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników w Rio de Janerio, 2013). Był też trenerem reprezentacji Polski na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu w 2010 roku.
W latach 1995-2004 pracował jako wykładowca w Europejskiej Szkole Mistrzów Proffesional oraz w Akademii Zeelandia. Jest też autorem albumu Wykwintne desery polskie. Obecnie jest właścicielem i szefem założonej w 2016 roku cukierni Pawlova oraz powstałego w 2019 roku nowego konceptu kawiarni Studio 44.
Podczas 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski Paweł Mieszała zasiądzie za stołem sędziowskim i będzie oceniał zawodników tego najbardziej prestiżowego konkursu dla profesjonalnych kucharzy, który odbędzie się w dn. 1-2 października, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.