Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Paweł Salamon przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski


Paweł Salamon zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski z roku 2016 będzie przewodniczył jury tegorocznej, 20. edycji tego konkursu. Czego będzie oczekiwał od zawodników?

Paweł Salamon pochodzi z Gorzowa Wlkp. Ukończył tam szkołę gastronomiczną. Pierwsze kroki w zawodzie kucharza stawiał w restauracji Don Vittorio. Pracował też w Pałacu Wiejce. Przez kilka lat był szefem kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurants. Obecnie pełni tę funkcję w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort.
 


Wielokrotnie nagradzany

Niemalże od początku swojej kariery zawodowej zdobywał laury na konkursach kulinarnych. Zajął m.in. pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Owoce morza” w Bydgoszczy, drugie w Mistrzostwach Polski z potraw z Dorsza w Gdyni. W 2002 r. wraz z reprezentacją Polski rywalizował podczas targów GASTE w Lipsku, gdzie zdobył brązowy medal w konkursie kulinarnym.

Czterokrotnie otrzymał prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau, dwukrotne uczestniczył w Goût de France.

W 2016 r. wywalczył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku – Konkursie Kulinarnym im. Rafała Jelewskiego. To zwycięstwo dało mu nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który zdobył wraz z uczniem Maciejem Pisarkiem. Broniąc tytułu rok później, drużyna zajęła drugie miejsce.

Edukacja młodych kucharzy

Paweł Salamon zajmuje się również edukacją młodych pokoleń kucharzy. Jest nauczycielem przedmiotów zawodowych w ZSG Gastronomik w Gorzowie Wlkp. Swoich podopiecznych przygotowywał do kilkunastu konkursów kulinarnych w kraju. Szkoli też kucharzy w ramach zajęć w Ashanti Łódź . W roku 2016 został powołany przez Ministra Edukacji Narodowej do ścisłego grona ekspertów w rozwoju systemu edukacji zawodowej przez najbliższe lata.

Jest także doświadczonym sędzią, w czerwcu był m.in. sędzią technicznym podczas konkursu Wielkopolskiego Kucharza Roku, czyli jednego z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski.

Co, oprócz obiektywnych kryteriów, będzie dla niego najważniejsze w ocenianiu dokonań zawodników? – Kulinarny Puchar Polski jest  najbardziej prestiżowym i wymagającym konkursem w naszym kraju. Dobór jurorów nie jest przypadkowy, a ich kompetencje sprawiają że zawodnicy powinni zaprezentować największy swój kunszt. Każda edycja jest nowa historią i nowym spojrzeniem na aktualny poziom który reprezentują kucharze w naszym kraju, zarówno osobisty jak i kulinarny – mówi Paweł Salamon. – Ocenie podlega wiele płaszczyzn które zawarte są w regulaminie KPP. Te fundamentalne oceny sprawiają transparentny i obiektywny wynik za pracę Szefa jak i jego pomocnika. Start w KPP jest swego rodzaju szansą i wyjątkowym doświadczeniem, sam wiem jaką musiałem pokonać drogę, aby dostać się do tego grona a dziś stanąć w tym miejscu, w którym jestem. Dla mnie jest to spełnieniem zawodowych marzeń, czynić honory Przewodniczącego KPP – podkreśla.

Jak sam mówi, wszystkim nominowanym, a szczególnie Szefom zespołu, życzy dobrego planu na najbliższe trzy miesiące, systematycznej pracy na treningach i szerokiej prospektywny podczas konstruowania swojego kulinarnego obrazu który nam przedstawią podczas finałowej batalii.

Ta zostanie rozegrana 26 i 27 września, podczas targów POLAGRA.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast Belfood HAGEA
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000