Konkurs odbędzie się 10 lipca w obiekcie konferencyjnym U Artura Świerżewskiego w Zielonce. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostło wybranych 9 drużyn, składających się z 2 osób, profesjonalistów. Początek Mistrzostw rozpocznie się 9 lipca odprawą uczestników i wykładem tematycznym p. Grzegorza Skalmowskiego. Po części oficjalnej szefowie Daniel Twardo, Zbyszek Kopycki, Marek Kropielnicki, Samir Motwani oraz Artur Nijakowski wraz z Jurorami przygotują swoje autorskie dania degustacyjne inspirowane naturą.
Temat przewodni konkursu to:
Ślimak i kawior ze ślimaków.
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać autorskie danie ze ślimaka z dowolnymi dodatkami wraz z pełnym opisem i zdjęcia potrawy wg arkusza zgłoszeniowego. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostało wybranych 9 ekip, które wystartują w Mistrzostwach Polski w Przyrządzaniu Ślimaków, a ich zadaniem będzie przyrządzić 6 porcji swojego dania w 60 min.
Decyzją sędziów zostało wybranych 9 drużyn, które wezmą udział w finałowych rozgrywkach Pierwszych Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków:
1. Hotel Tristan**** - Kornel Winiarski/Angelika Szymborska
2. Hotel Trzy Wyspy*** - Paweł Pniewski/Bartosz Pawłowski
3. Hotel St Bruno **** - Paweł Pyra/Adam Gajownik
4. Kredens Smaków - Damian Radziszewski/Ula Ruszewska
5. Hotel Spa Laskowo/Restauracja Czerwona - Paweł Kaczmarek/Paweł Ferenc
6. Restauracja Lumaca Olsztyn - Adrian Gabryszak/Maciek Jaworski
7. Restauracji Family Cafe/ Restauracji Avocado - Marcin Kaczmarek-Pielin/ Grzegorz Filozof
8. Restauracja Szafarnia10 - Radosław Gierałtowski/Łukasz Jabłoński
9. Restauracja Mortabello - Michał/Kaczmarek/Grzegorz Lenbiega.
Skład Jury:
- Przewodniczący: Zenon Hołubowski
- Jury Techniczne: Piotr Bassara, Robert Głyda, Sebastian Schrom
- Jury Degustacyjne: Joseph Seeletso, Krzysztof Gawlik, Arleta Żynel, Wiesław Bober,
- Jury V.I.P Mariola Piłat Skalmowska, Grzegorz Skalmowski.
Podczas wydarzenia odbędzie się także premiera książki, w której można znaleźć wiele ciekawych propozycji ze ślimaków i kawioru ze ślimaków. Autorzy tych dań to kucharze z różnych dziedzin, programów telewizyjnych: Top Chef, Hell's Kitchen i innych.
Program Mistrzostw
9 lipca 2016 r sobota
- godz 16.00 zakwaterowanie uczestników
- godz 18.00 odprawa sędziów i ekip biorących udział w konkursie (preludium na temat ślimaków) omówienie konkursu, losowanie ekip i stanowisk
- godz 19.30 wydawanie ślimaków
- godz 20.00-23.00 kolacja chata grillowa
10 lipca 2016 r niedziela
- godz 6.00 do 11.00 śniadanie
- godz 8.30 przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
- Przedstawienie składu sędziowskiego, przedstawienie startujących ekip
- godz. 8.50 wejście na stanowiska pierwszych ekip
- godzi. 9.00-15.00 KONKURS KULINARNY
- godzi. 9.00-15.00 live cooking, pokazy na stanowiskach sponsorów, premiera książki ''Ślimaka Kulinarna Podróż''
- godz. 19.00 Gala Dinner
- Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczanie nagród
- Zabawa do białego rana
11 lipca 2016 r poniedziałek
- godz 6.00-11.00 śniadanie w hotelu
- do godz 12.00 wymeldowanie z hotelu.
W razie potrzeby prosimy o kontakt:
Event Manager:
Daniel Twardo tel.: 721 966 198
biuro@creatorsmakow.pl
Event Manager: (Euro Chef)
Marek Kropielnicki tel.: 501 128 798
marcoblue@o2.pl
Do pobrania:
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.