Konkurs jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego - KOWR.
Konkurs BBQ zostanie zorganizowany na zasadach i przy współpracy KCBS
https://www.kcbs.us/.
Na zaproszenie Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ na mistrzostwa te przyjedzie ekipa z International KCBS, która będzie dbała o prawidłowość, zasady, regulamin i Jury. Ekipa KCBS International na czele z guru amerykańskiego - BBQ Jima Johnsona - przeprowadzi dla zainteresowanych osób warsztaty i szkolenia z pokazami i degustacją dań amerykańskiego kuchni BBQ - wykonanych na polskich produktach a w szczególności Polskiej Wołowiny.
Zainteresowani rywalizacją w grillowaniu, a w szczególności BBQ, będą mieli okazję uczestniczyć (w miejscu przeprowadzanego konkursu MP BBQ) w szkoleniu dla Jurorów grillowania i BBQ. Po szkoleniu można będzie uzyskać Profesjonalny Certyfikat:: Kwalifikowanego Jurora BBQ.
Pierwsze szkolenie wraz z degustacją dań dla chętnych Szefów Kuchni, Restauratorów, Producentów mięsa, Osób Indywidualnych zaplanowano na 10 września w hotelu Bellotto w Warszawie. Ilość miejsc ograniczona - uczestnictwo płatne
www.hotelbellotto.pl.
Drugie szkolenie zaplanowano na 13 września w hotelu Julinek. Po szkoleniu można będzie uzyskać Profesjonalny Certyfikat: Kwalifikowanego Jurora BBQ.
Plan Imprezy:
Czwartek 12.09.2019 r.
Przyjazd ekip do Hotelu – losowanie stanowisk .
Piątek 13.09.2019 r.
8:00 do 11:00 - Wydawanie produktów konkursowych, przygotowywanie stanowisk, Szkolenie dla Jurorów oraz dla ekip biorących udział w konkursie.
12:00 – Parada ekip
14:00 – Oficjalne rozpoczęcie
19:00 – Podsumowanie dnia na scenie
20:00 – Spotkanie integracyjne dla uczestników i zaproszonych gości
Sobota 14.09.2019 r.
9:30 do 16:00 – Otwarte Mistrzostwa Polski BBQ i Grillowaniu
11:00 - Danie konkursowe nr. 1 Potrawa narodowa lub regionalna
11:30 - Danie konkursowe nr. 2 Sos BBQ
12:00 - Danie konkursowe nr. 3 Kurczak
12:30 - Danie konkursowe nr. 4 Żeberka wieprzowe
13:00 - Danie konkursowe nr. 5 Wieprzowina
13:30 - Danie konkursowe nr. 6 Wołowina
14:00 - Danie konkursowe nr. 7 Deser
9:30 do 16:30 – Konkurs BBQ dla publiczności. Zespoły przygotowują porcje degustacyjne dla publiczności.
17:30 — Wręczenie nagród, zamknięcie imprezy.
Niedziela 15.09 2019 r.
Wyjazd ekip startujących w konkursie.
Dania konkursowe będą oceniane przez profesjonalną komisję Jury pod przewodnictwem delegacji z KCBS.
Całkowita pula nagród 18.000 PLN – Tytuł Mistrza Polski BBQ 2019 – Niespodzianka od KCBS.
Partnerami Merytorycznymi zostali:
- Stowarzyszenie Kucharzy Polskich Euro-Toques Polska,
- Euro-Toques Polska,
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Mistrzostwa są realizowane ze środków finansowych
Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Patronat nad imprezą objęło Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ oraz portal
Gastrona.pl
Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ zostało powołane do życia 1 sierpnia 2017r. Stowarzyszenie działa na mocy własnego statutu oraz Ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. - Prawa o stowarzyszeniach ( tj. Dz.U. z 2017 r. poz. 210).
Celem działalności Stowarzyszenia jest:
- propagowanie sztuki kulinarnej w tym grilla i bbq.
- kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych.
- uzupełnianie i pogłębianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków stowarzyszenia.
- rozwijanie i kształtowanie wiedzy na temat grilla i bbq.
- poznawanie tradycji kulinarnych innych narodów.
- edukacja w szkołach gastronomicznych.
- promowanie polskiej żywności w kraju i zagranicą.
Swoje cele Stowarzyszenie realizuje poprzez:
- Organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw i konkursów.
- Udział w pokazach, wystawach i konkursach regionalnych, krajowych i międzynarodowych.
- Rozwijanie i wspieranie wszelkich form samokształcenia.
- Pozyskiwanie informacji o światowych tendencjach sztuki kulinarnej oraz wiedzy w zakresie norm żywienia, a także najnowszych urządzeniach i maszynach przemysłu spożywczego i gastronomicznego.
- Organizowanie spotkań koleżeńskich.
- Współpracowanie z władzami, instytucjami oraz organizacjami zainteresowanymi działalnością Stowarzyszenia.
- Współpraca z pokrewnymi stowarzyszeniami krajowymi i zagranicznymi.
- Uczestnicy Stowarzyszenia Grilla i BBQ:
- Członkami Stowarzyszenia mogą być osoby fizyczne i prawne.
Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ posiada własny zespół Polish Bbq KING® - Smoker, który reprezentuje Stowarzyszenia na zawodach BBQ w Polsce i zagranicą. Od 2006 roku zespół Polish Bbq KING® - Smoker uczestniczył we wszystkich zawodach - Annual Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue Lynchburg TN a w 2013 roku zdobył mistrzostwo w kategorii sos na tych zawodach
Liczymy, że Otwarte Mistrzostwa Polski BBQ w 2019 roku. przyczynią się do szerzenia wiedzy na temat amerykańskiej kuchni BBQ w Polsce, a Polskie produkty w szczególności Polska Wołowina spełnią w pełni oczekiwania Mistrzów z kolebki Światowego Barbecue – jakim jest USA .
Zapraszamy do współpracy……
Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ
Pliki do pobarnia: