Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Polacy na Cukierniczych Mistrzostwach Świata w Mediolanie


Jesienią tego roku, podczas The World Trophy of Pastry, Ice Cream and Chocolate w Mediolanie, zmierzą się najlepsi cukiernicy z całego świata. Nie zabraknie tam także reprezentacji z Polski.

Uczestnictwo Polaków w tak prestiżowym konkursie potwierdza ich profesjonalizm oraz pozwala ukazać zdobywane latami umiejętności. Nasz kraj reprezentować będą: Jerzy Łukasik z krakowskiego Słodkiego Wierzynka, Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Jana Kachlickiego z Grodziska Wielkopolskiego oraz Rafał Macała z krakowskiej Galerii Tortów Artystycznych. Trenerem ekipy jest Sebastian Szmyd – główny technolog Master Martini Polska.

Oficjalnej prezentacji polskiego zespołu dokonano podczas targów Expo Sweet w Warszawie. Cukiernicy na oczach widzów wykonali rzeźby z czekolady, karmelu i dragantu.

Możliwość reprezentowania Polski w Cukierniczych Mistrzostwach Świata to dla nas zaszczyt, ale przy tym i ogromne wyzwanie. Została doceniona nasza pasja i lata doświadczenia, ale też postawiono nam poprzeczkę na bardzo wysokim poziomie. W nadchodzących miesiącach czeka nas naprawdę wiele pracy. Będziemy skupiać się nad warsztatem, poszukiwać nowych rozwiązań i tworzyć kreatywne koncepcje tak, by na zawodach zaskoczyć jury i reprezentantów pozostałych państw – komentuje Jerzy Łukasik, który na co dzień jest szefem cukierni w Słodkim Wierzynku.

Reprezentacja została wybrana nieprzypadkowo. Firma Master Martini bacznym okiem obserwowała cukierników z całego kraju, oceniając ich dotychczasowe osiągnięcia i predyspozycje. Założeniem było wybranie ekspertów, dla których praca jest prawdziwą pasją, a tworzone przez nich wyroby cechują się niesztampowym podejściem do sztuki cukiernictwa. Każdy z członków zespołu, ze względu na swoją codzienną pracę, specjalizuje się w odmiennym segmencie cukiernictwa artystycznego. Podczas Mistrzostw Jerzy Łukasik wykona rzeźbę z dragantu i lodową kompozycję, Rafał Macała stworzy eksponat z karmelu oraz tort, a Ryszard Wawrzyniak statuę z czekolady oraz dwa rodzaje pralin. Na realizację zadań uczestnicy będą mieli zaledwie 7 godzin.

Przygotowania do zawodów to czas wytężonej pracy. Konkurs ma ściśle określone ramy, wymaga wielu poświęceń, skupienia i ogromnej kreatywności. Cukiernicy ćwiczą indywidualnie każdego dnia, a dwa razy w tygodniu spotykają się podczas wspólnych treningów. Wybraliśmy najlepszych specjalistów, którzy będą godnie reprezentować Polskę. Nobilitacja jaką otrzymali motywuje ich do niewiarygodnej pracy. Już teraz tworzą dzieła i kompozycje na najwyższym poziomie, a przecież zostało im jeszcze kilka miesięcy na dalsze doskonalenie swoich umiejętności – mówi Sebastian Szmyd z Master Martini Polska.

Mistrzostwa odbędą się podczas Targów HOST, które są najważniejszym europejskim wydarzeniem w branży Horeca. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Włoska Federacja Cukierników, Lodziarzy i Mistrzów Czekolady (FIP). Docelowo Mistrzostwa mają stać się jednymi z najbardziej istotnych w branży.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000