Już w najbliższą niedzielę, najważniejszy wieczór w roku dla polskiego świata gastronomicznego, prawdziwe święto wszystkich smakoszy – przed nami premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni.
Uroczysta gala podczas, której poznamy najlepszych szefów 2016 zapowiada się naprawdę imponująco. Zabytkowe wnętrze Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec, ponad 2000 m2 przestrzeni, kilka ton sprzętu, tysiące talerzy i tygodnie przygotowań – to się po prostu musi udać! Wszystko to dla prawie 550 znakomitych gości, w tym ponad 300 najlepszych szefów kuchni. Uwieńczeniem tego niezapomnianego wieczoru będzie elegancka, 6-cio daniowa kolacja gotowana przez szefów wybranych spośród wszystkich, 25 nominowanych do tegorocznych nagród. Każdemu daniu towarzyszyć będzie starannie dobrany pairing najlepszych alkoholi.
Nagrody, podobnie jak w zeszłym roku zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Wśród zeszłorocznych nagrodzonych znalazły się takie postaci jak Andrea Camastra, Agata Wojda czy Modest Amaro – w tym roku nazwiska będą równie mocne!
Równie ważnym bohaterem tego wieczoru będzie książka rozpalająca do czerwoności wyobraźnie wszystkich smakoszy – Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska. Przewodnik Gault&Millau jest jedynym w Polsce, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym gdzie warto się jeść. Każdego roku kilkunastu doskonale wykwalifikowanych, całkowicie anonimowych inspektorów dokładnie ocenia kilkaset miejsc. Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to absolutny creme de la creme tego, co ma nam do zaoferowania polska scena gastronomiczna. W tym roku w gronie szczęśliwców znalazło się aż 390 restauracji – to aż o 150 więcej niż w pierwszej edycji!
W przewodniku znalazły się również najciekawsze miejsca noclegowe w kraju – zaczynając od maleńkich pensjonatów na luksusowych hotelach i pięknych pałacach kończąc. Wszystkie te miejsca łączy niezwykła dbałość o gościa i pieczołowity dobór nawet najmniejszych detali.
Żółty Przewodnik Gault&Millau oferuje też coś dla miłośników najlepszej jakości produktów. Prawdziwi smakosze świetnych kozich serów, przepysznych miodów czy najlepszych na świecie polskich nalewek w II edycji znajdą ponad 120 świetnych lokalnych produktów i miejsc, w których można je kupić.
Polski zespół przewodnika zrobił też coś co nie zdarzyło się wcześniej w ponad 50-cio letniej historii wydawnictwa – po raz pierwszy na świecie będzie dwujęzyczne, polsko-angielskie wydanie. Ogromna energia i zapał z jakim działa polski zespół, doskonali partnerzy, i najlepsi gotujący szefowie kuchni – to bez wątpienia będzie niezwykły wieczór. U nas możecie się spodziewać wybornych relacji i recenzji Żółtego Przewodnika Gault&Millau – prawdziwego kulinarnego must have tego sezonu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.