Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Przygoda z głąbikiem krakowskim trwa


Mogłoby się wydawać, że zbiory głąbika to zwieńczenie akcji Tradycja w natarciu zorganizowanej w ramach 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HOERCA® w Krakowie, jednak nic bardziej mylnego. Głąbik krakowski, warzywo niegdyś będące przysmakiem krakowian i aktualnie przywracane na stoły, trafił na prestiżową listę krakowskich produktów pilotażowego programu Slow Food CE, realizowanego przez Urząd Miasta Krakowa. Z kolei 7 października w gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa ponownie połączyli siły, by zebrać plony wspólnej pracy: uprawa warzywa trwała od czerwca. Prosto z pola głąbik trafił do restauracji, a zadaniem szefów kuchni - słynących z nietypowych połączeń i odważnych zestawień - jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej.
 


- Jednego zakisiłem, drugiego zapeklowałem. Moim zdaniem przypomina ogórki. Można z niego potem zrobić garnish, zupę albo dobry dodatek do sałatki. Natomiast z tej wody, która pozostanie po kiszonym głąbiku, można zrobić shota lub ubić pianę. Głąbik ma potencjał żeby stać wizytówką miasta. – mówi Marcin Sołtys (Restauracja Filipa 18).
 


- Głąbika nie tylko kisiłem, ale też pierwszy raz zrobiliśmy z niego gołąbki na menu degustacyjne. Obcokrajowcy byli tym przeważnie zachwyceni i pytali o to warzywo. Gdy zdradzaliśmy im szczegóły, byli naprawdę zszokowani – opowiada Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) - Głąbik jest specyficzny, gorzki i lekko kwaśny, to coś innego, czego nie spotkamy w innych warzywach.

Michał Cienki (Art Restauracja) także wierzy w sukces reaktywacji głąbika krakowskiego. - Myślę, że jest w tym warzywie potencjał. Jest jeszcze problem z jego znajomością, ale myślę, że po dzisiejszych zbiorach będziemy bliżej rozwiązania tych problemów.
 


Smakowite efekty pracy szefów kuchni poznamy na Targach HORECA®, które odbędą się dniach 20-22 listopada w EXPO Kraków.

Co już się wydarzyło w ramach akcji „Tradycja w natarciu”?


W czerwcu 2019 r. w gospodarstwie rolnym JeDynie w Wawrzeńczycach Targi w Krakowie (organizator Międzynarodowych Targów HOERCA® ) wraz z cenionymi szefami kuchni krakowskich restauracji posadziły ponad 300 sadzonek głąbika krakowskiego. Na terenie EXPO Kraków także powstała grządka, gdzie o warzywo dbali pracownicy Targów w Krakowie.

Dzięki uprzejmości firmy ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o.o. głąbik został przebadany w Pradze pod kątem wartości odżywczych i obecności metali ciężkich. Wyniki potwierdzają, że głąbik krakowski uprawiany w Wawrzeńczycach oraz w Krakowie na terenie EXPO Kraków jest pozbawiony metali ciężkich, ma niewielką wartość odżywczą 54 kcal na 100g, za to zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego: 7g. na 100g. produktu.

Głąbik został zakwalifikowany przez Urząd Miasta Krakowa do projektu SLOWFOOD CE! Wraz z takimi produktami jak: kiełbasa piaszczańska, pstrąg ojcowski, czosnek galicyjski, chleb prądnicki czy obwarzanek krakowski.

Już wkrótce, 20-22 listopada w EXPO Kraków, odbędzie się finał akcji podczas największych jesiennych targów branży HoReCa, czyli Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Głąbik krakowski będzie bohaterem kulinarnego programu tego wydarzenia i być może nowym kulinarnym symbolem Krakowa.
 

W zbiorach głąbika krakowskiego wzięli udział:


Marcin Sołtys,  Restauracja Filipa 18, Marcin Filipkiewicz – Restauracja Hotelu Copernicus, Łukasz Cichy – Restauracja Biała Róża, Michał Cienki – Art Restauracja, Wiktor Kowalski - Art Restauracja, Leszek Kawa – EURO-TOQUES Polska, Miłosz Kowalski – Restauracja Halicka Eatery&Bar, Przemysław Klima - Bottiglieria 1881, Hubert Tabak – Restauracja Halicka Eatery&Bar.

W akcji „Tradycja w Natarciu” udział wzięły restauracje:
  • Albertina Restaurant & Wine,
  • Restauracja Hotelu Copernicus,
  • Restauracja Biała Róża,
  • Art Restauracja,
  • Restauracja Halicka Eatery&Bar,
  • Bottiglieria 1881,
  • Bistro Bene, Nota Resto by Tomasz Leśniak, 
  • Restauracja Mavericks Cracow,
  • Filipa 18.
Inicjatorem akcji jest firma Targi w Krakowie przy współpracy Urzędu Miasta Krakowa realizatora projektu SLOWFOOD CE w ramach Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, które odbędą się w dniach  20 –22 listopada w Krakowie, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000