Ramón Roteta urodził się w malowniczej wiosce rybackiej Hondarribia. Przygodę z gastronomią rozpoczął 1966 roku w Szkole Gastronomicznej (Zarautz Cooking) pod okiem znakomitego szefa kuchni Luisa Irizar. W 1969 roku rozpoczął pracę w restauracji Boffinger w Paryżu. W kolejnych latach pracował w jeszcze kilku innych restauracjach w Kraju Basków. W 1975 roku powrócił do Paryża, by tam pracować z Alainem Sanderainem w restauracji L'archestrate wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin. Należał także do grupy New Basque Cuisine wraz z Juanem Mari Arzak i Pedro Subijana. W 1979 roku otworzył restaurację El Amparo w Madrycie (gwiazdka Michelin). Dwa lata później powrócił do swojego miasta, Hondarribia, i tam otworzył swoją restaurację Ramón Roteta (gwiazda Michelin).
Jest autorem książek kucharskich. Uczestniczy również w pokazach kulinarnych w telewizji. Obecnie jest wiceprezesem International Eurotoques.