Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski


Minęło półtora roku odkąd poznaliśmy ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju. Na kolejny tak ekscytujący moment przyjdzie nam poczekać dłużej niż byśmy sobie tego życzyli, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, konkurs nie odbędzie się.

 

W 2020 roku cała branża gastronomiczna miała świętować w Poznaniu 20. jubileusz tego wyjątkowego konkursu. Niestety, pandemia SARS-CoV-2 znacząco zweryfikowała plany związane z planowaniem wydarzeń branżowych. Ostatecznie, w 2019 i 2020 roku udało się przeprowadzić tylko dwa konkursy nominowane: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów” 2019 i Archimagirus 2020 na Zamku Gniew. Brak możliwości wyłonienia pozostałych finalistów sprawił, że 20. edycja Kulinarnego Pucharu Polski została przełożona, a Rada Programowa podjęła decyzję, że wręczone do tej pory nominacje do 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski zyskują ważność do momentu realizacji konkursu.

Obecna sytuacja sprawia jednak, że również w tym roku nie będziemy mogli kibicować kucharzom, którzy chcieliby zawalczyć o tytuł „Najlepszego z najlepszych”. Powodem, dla którego zrezygnowano z organizacji konkursu jest przede wszystkim sytuacja branży gastronomicznej.

- Obecnie fine dinning, który jest filarem Kulinarnego Pucharu Polski, na skutek zamrożenia branży gastronomicznej zszedł na dalszy plan. Branża przeszła ogromną reorganizację, by móc się utrzymać w zaistniałych okolicznościach. Niestety, nie wszyscy są w tej chwili aktywni zawodowo. Nie chcemy w takiej sytuacji organizować konkursu. Udział w nim ma być wsparciem w rozwoju kwalifikacji zawodowych kucharzy, niezapomnianym przeżyciem dla nich, powodem do dumy. Przeprowadzenie go w obecnym czasie na pewno nie sprzyjałoby zebraniu właśnie tego pozytywnego doświadczenia i osiągnięciu jak najlepszych efektów kulinarnych. Stąd decyzja o odwołaniu Kulinarnego Pucharu Polski 2021 – informuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu.

Organizatorzy wydarzenia wyrażają także obawy, że czas, który pozostał do finału (wstępnie planowanego na dni 5-6 października br.) może być za chwilę nie wystarczający,by przeprowadzić rzetelne elimanacje do konkursu i nie pozwoli też zawodnikom na odpowiednie przygotowanie się do startu w konkursach.

Tak więc na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli jeszcze poczekać. Przedstawiciele Grupy MTP podkreślają jednak, że rezygnacja z Kulinarnego Pucharu Polski nie ma wpływu na przygotowania do targów POLAGRA zaplanowane na dni 4-6 października. Na ten moment rozważane są różne scenariusze tego wydarzenia uwzględniające hybrydowy model targów z wykorzystaniem dedykowanej platformy do spotkań online.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000