Celem Global Sushi Challenge – największego międzynarodowego konkursu sushi masterów jest prezentacja najwyższej jakości sushi przy jednoczesnym zastosowaniu zaawansowanych technik z zachowaniem najwyższych zasad bezpieczeństwa i zarządzania produktem. Krajowe finały konkursu odbędą się w 14 państwach między majem a październikiem 2015r. Wielki Finał natomiast 25 listopada w Japonii.
Sushi – wizytówka Japonii – na stałe wpisało się w kulturę gastronomiczną wielu krajów. Choć jego miłośników nieustannie przybywa to proces jego przygotowania, przestrzeganie norm jakości i higieny nie wszędzie są zrozumiałe. Stąd idea konkursu. Global Sushi Challenge ma edukować zarówno sushi masterów, jak i konsumentów na całym świecie.
W jury konkursu znajdą się m.in. uznane autorytety w przekazywaniu tradycji sushi, technik oraz zarządzaniu procesem jego powstawania. Uczestników oceniać będą instruktorzy World Sushi Skills Institute. Głównym sponsorem konkursu jest norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza. Global Sushi Challenge organizowany jest przez World Sushi Skills Institute z Japonii oraz Norwegian Seafood Council – Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza.
Jestem niezwykle podekscytowana nową inicjatywą, która łączy japońską tradycję sushi i norweskiego łososia, który na całym świecie jest jednym z ulubionych składników sushi. Co więcej – ogromnie się cieszę, że konkurs odbędzie się również w Polsce. Jak wiadomo, to właśnie tu, w listopadzie 2014 pobiliśmy Rekord Guinnessa na największą na świecie mozaikę sushi. Dlatego mocno trzymam kciuki za polskich sushi masterów i liczę na ich udział w konkursie – mówi Kristin Pettersen, dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.
Finały krajowe:
Eliminacje
- Do udziału w konkursie zaproszono sushi masterów z minimum 3-letnim doświadczeniem w zawodzie. Aplikacje należy składać na stronie internetowej do 31 lipca. Spośród nich jury wybierze 20 finalistów
- Finaliści dodatkowo zostaną zaproszeni do udziału w dwudniowym seminarium organizowanym przez World Sushi Skills Institute. Uczestnicy Seminarium, po zdanym teście, otrzymają Certyfikat International Sushi Proficiency – jest to jedyny uznany i akceptowany na całym świecie oficjalny certyfikat, przyznawany przez japońskie stowarzyszenie sushi
Finały krajowe – kalendarz
17.05: USA |
09.09: Polska |
18.06: Korea |
18.09: Portugalia |
30.06: Japonia |
23.09: Hiszpania |
09.07: Singapur |
30.09: Wielka Brytania |
16.07: Tajwan |
07.10 Szwecja |
27.08: Indonezja |
10.10: Norwegia |
03.09: Niemcy |
15.10: Francja |
Finał polski
Seminarium – 7/8 września w Centrum Technik Kulinarnych Doram, Grupa Dora Metal, Warszawa
Finał Polski – 9 września w Centrum Technik Kulinarnych Doram, Grupa Dora Metal Warszawa
Wielki Finał
Zwycięzcy finałów krajowych z 14 krajów spotkają się w Wielkim Finale w Tokio 25 listopada.
Nagroda
3-dniowy sushi tour w Japonii, kolebce sushi. Jeśli zwycięzca będzie z Japonii zostanie zaproszony do Norwegii – kraju pochodzenia łososia – jednego z najpopularniejszych składników sushi.
Więcej szczegółów na stronach:
www.sushichallenge.global
www.rybyznorwegii.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.