Konkurencja była bardzo duża, co świadczy o rosnącym z roku na rok poziomie kształcenia oraz umiejętnościach i zaangażaowaniu uczniów. Tematem tegorocznej edycji jest danie główne z pstrąga tęczowego oraz minimum jednego rodzaju Primerby Knorr Professional i Esencji bulionu rybnego Knorr Professional.
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca automatycznie kwalifikuje się do finału kolejnego konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni.
W trakcie I i II półfinału jury przewodniczył Tomasz Purol – Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050. Razem z pozostałymi członkami jury: Witoldem Iwańskim – szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil, Arturem Skotarczakiem – Executive Chef Restauracji Muga, Robertem Skubiszem – szef kuchni restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich, Maciejem Majewskim – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja Le Victoria Brasserie Moderne oraz Michałem Kudukiem – Executive Chef Blue Diamond Hotel wyłonili pierwszych finalistów XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Do rywalizacji w finale 2 marca 2016 r. przystąpią:
1)
Ilona Kruczek z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłowskiej.
2) Rafał Dworzański z Regionalnej Szkoły turystycznej w Polanicy Zdrój przy ul. Wojska Polskiego.
3) Sebastian Szostak z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie.
4) Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy.
5) Michał Kowalski z Zespoły Szkół Gastronomicznych w Katowicach przy ul. Roździeńskiej.
6)
Karolina Lindstadt z zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, Starzynie.
7)
Daszyński Łukasz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
8)
Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
9) Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej
10)
Pisarek Maciej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy Okólnej
11)
Rzęski Adam z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
12)
Serafińczuk Kacper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gdańsku przy Al. Legionów.
Zwycięzca konkursu wyjedzie na staż do
Restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz otrzyma nominację do finału konkursu dla profesjonalistów
Primerba Cup 2016.
Do pobrania:
Regulamin
Źródło: www.unileverfoodsolutions.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.