Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
Ruszyła nowa edycja międzynarodowego konkursu kulinarnego S.Pellegrino Young Chef


Ważna wiadomość dla młodych szefów kuchni, którzy chcą dalej się rozwijać – do 30 czerwca br. można aplikować do piątej już odsłony konkursu S.Pellegrino Young Chef, którego celem jest odkrywanie i pielęgnowanie talentów kolejnych pokoleń wizjonerów gastronomii.

Organizatorem konkursu jest S.Pellegrino – marka naturalnej wody mineralnej, która od 120 lat jest symbolem włoskiego stylu i smaku. W konkursie mogą wziąć udział młodzi kucharze, którzy nie przekroczyli 30. roku życia. Wraz ze zgłoszeniem powinni przesłać przepis na swoje autorskie danie, które wyrazi ich unikalną kreatywność i wizję. Zgłoszenia można nadsyłać do końca maja br. za pośrednictwem strony www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com. Kandydatów i ich autorskie propozycje ocenią eksperci Międzynarodowej Szkoły Włoskiej Sztuki Kulinarnej ALMA oraz wybiorą uczestników 16 finałów regionalnych, które odbędą się na całym świecie w drugiej połowie 2022 roku.
 


Jedną z jurorek jest Iwona Niemczewska, właścicielka i szefowa kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”. – To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie: otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach. Udział w konkursie oznacza też możliwość spotkania z najbardziej kreatywnymi młodymi  entuzjastami kulinarnymi z kilkudziesięciu krajów, wzajemnego inspirowania się i nawiązywania kontaktów – mówi Iwona Niemczewska.

Kapituła oceni kandydatów według trzech kryteriów: to umiejętności techniczne, kreatywność i wizja. – Pod pierwszym pojęciem kryje się wybór najlepszych składników i dobranie do nich odpowiednich technik przyrządzania. Kreatywność oznacza sposób, w jaki kandydat podszedł do dania – bierzemy pod uwagę odwagę i niebanalność. W trzecim kryterium oceniamy to, co wnosi kandydat do kulinariów: jaką ma osobowość, czy może zainspirować innych – opowiada Iwona Niemczewska – Organizatorzy zwracają również uwagę na istotne we współczesnej gastronomii kwestie takie, jak m.in. niemarnowanie żywności.

Wielki finał odbędzie się w Mediolanie w 2023 roku. Kandydaci będą ubiegać się o nagrodę główną oraz trzy dodatkowe:

-    S.Pellegrino Young Chef Academy Award: główna nagroda, którą przyznaje jury złożone z siedmiu szefów kuchni – ekspertów o międzynarodowej renomie. Kapituła oceni umiejętności techniczne i kreatywność, a także autorską wizję gastronomii.
-    S.Pellegrino Award for Social Responsibility: nagroda przyznawana na podstawie kryteriów takich, jak m.in. wykorzystanie zasobów, wpływ na klimat czy bioróżnorodność.
-    Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy: nagroda za danie łączące dziedzictwo kulinarne i osobistą, nowoczesną wizję: połączenie przeszłości i przyszłości.
-    Fine Dining Lovers Food for Thought Award: nagroda przyznawana przez internetową społeczność Fine Dining Lovers młodemu szefowi kuchni, który przez danie najlepiej wyrazi siebie.

W poprzedniej edycji konkursu – w sezonie 2019/2021 – udział wzięło blisko 300 młodych szefów kuchni z 50 państw. Świetnym kunsztem wykazali się Polacy: Krzysztof Konieczny walczył w finale o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought, a Łukasz Moneta – o nagrodę w kategorii Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy. Wydarzenie na żywo relacjonowała znana restauratorka Lara Gessler, polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna (zapisaną relację nadal można znaleźć na jej instagramowym profilu). Natomiast w finale czwartej edycji konkursu Polak Marcin Popielarz walczył o sam tytuł S.Pellegrino Young Chef.

Więcej o ekscytującym poszukiwaniu młodych talentów kulinarnych można znaleźć na stronie: www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com.

O Nestlé Waters na świecie
Nestlé Waters działa w 26 krajach, produkcja odbywa się w 49 zakładach, w których pracuje blisko 21 tysięcy pracowników. W portfolio Nestlé Waters znajduje się 48 unikatowych marek (od naturalnych wód mineralnych po wody stołowe), włączając w to wodę Acqua Panna, wody gazowane Perrier i S.Pellegrino oraz rozlewaną w Polsce naturalną wodę mineralną Nałęczowianka. Poprzez te marki Nestlé Waters zachęca całe rodziny do picia większej ilości wody oraz napojów na bazie naturalnych składników, współpracuje z lokalnymi społecznościami, by chronić wspólne zasoby wodne, a także opracowuje kompleksowe rozwiązania w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych.

O S.Pellegrino
S.Pellegrino to naturalna gazowana woda mineralna z włoskich Alp. Butelkowana od 120 lat, trafia na najlepsze stoły na całym świecie. Dzięki bogactwu minerałów oraz obecności bąbelków jest wyjątkowa w smaku i uchodzi za symbol włoskiego stylu życia w ponad 150 krajach. Marka S.Pellegrino to organizator prestiżowego konkursu S.Pellegrino Young Chef oraz partner konkursów takich jak 50 Best Restaurants czy Bocuse d’Or.

O Acqua Panna
Acqua Panna to naturalna woda mineralna niegazowana o delikatnym, aksamitnym smaku. Pochodzi ze źródła bijącego na terenie rezerwatu w Apeninach w Toskanii, położonego około 25 km od Florencji. Dzięki lekkiej zawartości minerałów doskonale pasuje do potraw o subtelnym smaku.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast Belfood HAGEA
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000