Rozpoczęła się rekrutacja do V edycji profesjonalnego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”, który w tym roku odbędzie się w dniach 1-2 października 2022 r. na Zamku Książęcym w Niemodlinie. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz Szefowie Kuchni z całego kraju.
Wycieczka do Włoch czeka na szefów kuchni. Laureaci trzech pierwszych miejsc pojadą do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast dla trzech najlepszych drużyn w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych, zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców UNOX.
W pierwszy dzień konkursu, sobotę 1 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych. Następnego dnia, w niedzielę 2 października, będą rywalizować Szefowie Kuchni z całej Polski.
Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugi produkt określany jest co roku przez Organizatorów. W tym roku, oprócz obowiązkowego karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się koniecznie suszone owoce z firmy Vita NaturaEco Susz! *Do wyboru suszone: czereśnie, śliwki, gruszki, jabłka, aronie, maliny, porzeczki. Pełen opis produktów na stronie producenta:
Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim i Zamkiem Książęcym w Niemodlinie. Od samego początku patronem merytorycznym konkursu jest stowarzyszenie Euro- Toques Polska, a w jury zasiadają utytułowani Szefowie Kuchni. Konkurs “Czas na rybę!”, którego głównym tematem jest karp opolski, odbędzie się w pierwszy weekend października 2022 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. W jury konkursu zasiadali m.in.: Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Jaean Bos, Tomasz Smoczyk, Jarosław Walczyk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński, Wojciech Harapkiewicz i Marcin Soból. Pełen skład jury tegorocznej, piątej edycji będzie znany już niebawem.
Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.
Na zgłoszenia uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11.09. natomiast na Szefów Kuchni organizatorzy czekają do 15.09.2022 r.
Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.