Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.03.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Zapowiedzi
S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018


Znamy półfinalistów tegorocznej edycji globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef! S.Pellegrino to kultowa marka wody i światowa ikona włoskiego smaku i stylu. Jest mocno związana z ideą fine dining, którą promuje w ramach konkursu SPYC. W tym roku do szczęśliwej dziesiątki regionalnych półfinalistów dostało się aż 4 Polaków.
 


5 złotych zasad konkursu S. Pellegrino Young Chef
 
SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni – utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, lecz i na prezencji potrawy. Inicjatywa ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie – rozwoju wysokiej klasy gastronomii, którą można śmiało określić  mianem fine dining. Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Następnie, członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Kolejnym etapem są regionalne półfinały w 21 lokalizacjach na całym świecie, których zwycięzcy będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas globalnego finału w Mediolanie w 2018 r.
 
Aplikując do konkursu, uczestnicy musieli zmierzyć się z 5 złotymi zasadami. Pierwsza z nich dotyczy produktów – muszą być najlepsze, jakie dany rynek ma do zaoferowania, zarówno pod względem jakości, świeżości, jak i unikalności. Druga zasada, której trzeba sprostać, to umiejętności pracy nad surowym produktem, tak by potrafić stworzyć z niego wyjątkową potrawę. Kolejnym kryterium jest talent. To on pozwala przekraczać granice w gotowaniu oraz sprawia, że przygotowane dania stają się dziełami sztuki. Następne jest piękno – wymaga, by każdym znajdujący się na talerzu element dania spełniał swoją rolę i w naturalny sposób łączył się z pozostałymi w spójną całość. Ostatnia zasada to przekaz, czyli umiejętność przekazania w prosty sposób konkretnej wizji smaków i aromatów przygotowanego dania. Spełnienie każdej z tych zasad jest niezbędne, by w pełni oddać koncepcję fine dining oraz sprostać wymogom S.Pellegrino, jako ikony włoskiego szyku i elegancji.

Czwórka Polaków wśród 10 regionalnych półfinalistów!
 
Każdy uczestnik musi wykazać się zarówno kreatywnością w łączeniu smaków, tekstur i form, jak i dbałością o szczegóły. Rywalizacja jest wyzwaniem, gdyż jedynie naprawdę utalentowani szefowie kuchni mają szansę przejść do kolejnych części, przekonując do swoich umiejętności jury. W porównaniu do poprzedniej edycji, w tym roku do konkursu S.Pellegrino Young Chef spłynęło o ponad 30% więcej zgłoszeń. Do regionalnych półfinałowych kuchennych zmagań stanie aż 209 adeptów sztuki kulinarnej, dla których fine dining jest odzwierciedleniem kulinarnego kunsztu i elegancji na talerzu, a także wizją, do której dążą. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować czterech wyjątkowych Szefów Kuchni: Miłosz Grabowski Restauracja Pod Różą w Krakowie, Jan Kiliański Restauracja Główna Osobowa w Gdyni, Marcin Popielarz Restauracja Biały Królik w Gdyni, Łukasz Wącirz Restauracja Avocado w Poznaniu, którzy będą rywalizować z reprezentantami Słowenii, Serbii i Węgier. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którego skład weszli wybitni Szefowie Kuchni z kilku krajów: Wojciech Modest Amaro z Polski, Ana Ros ze Słowenii, Florin Scripca z Rumunii, Andre Tokiev z Bułgarii oraz András Wolf z Węgier.

Rozwój polskich szefów kuchni to rozwój polskiej gastronomii
 
Sztuka kulinarna jest niezwykle wymagająca – oprócz ciągłego szukania inspiracji, rozwoju, otwartości na zmiany, konieczne jest także pełne zaangażowanie i dążenie do perfekcji. Dzięki konkursowi mamy szansę dotrzeć do aspirujących, już świetnych, a być może w przyszłości najlepszych, szefów kuchni. Konkurs stwarza możliwość rozwijania umiejętności i przede wszystkim międzynarodowej rozpoznawalności – mówi Wojciech Modest Amaro, Szef Kuchni Atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, której przyznano gwiazdkę Michelin, oraz członek jury.
 
– Jestem bardzo zadowolony, że na 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. Pokazuje to, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby – gotowe do pracy i udoskonalania polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój – widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów – który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku – tłumaczy Amaro. – Określenie fine dining nie jest już tak obce jak 5-10 lat temu. Kucharze stawiają sobie coraz ambitniejsze cele, a ludzie potrafią docenić dobrą kuchnię i są gotowi odpowiednio za takie doznania zapłacić. To cieszy, gdyż pokazuje dojrzałość i szacunek po obu stronach stołu – dodaje.

Fine dining, czyli?...
 
Fine dining, to sztuka tworzenia potraw z najlepszych składników, przy pomocy profesjonalnego i zaawansowanego sprzętu, lecz przede wszystkim – przez kucharzy posiadających wybitną wiedzę, doświadczenie oraz talent. Całokształtu tej idei dopełnia doskonała aranżacja potrawy, jej serwis, a także samo wnętrze i styl restauracji, które powinny być spójne z proponowanym menu.

S.Pellegrino, Acqua Panna to międzynarodowe marki należące do koncernu Sanpellegrino S.p.A. z siedzibą w Mediolanie. Dystrybuowane w ponad 150 krajach na wszystkich 5 kontynentach. Marki te są ikonami włoskiego stylu i smaku na całym świecie. Uosabiają szyk, elegancję, zdrowie i dobre samopoczucie jakie panują na Półwyspie Apenińskim. Firma Sanpellegrino została założona w 1899 roku, obecnie jest wiodącą  w branży napojów we Włoszech z bogatą gamą wód mineralnych, aperitifów bezalkoholowych, napojów czy herbat.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000