Każdy konkurs to wielkie emocje i mnóstwo pracy, przede wszystkim ze strony uczestników. Tygodnie, a nawet miesiące przygotowań przesądzają o ostatecznym efekcie prezentowanego dania, które fachowym okiem ocenia jury. Kto w tym roku będzie punktował prace konkursowe w półfinale i finale Kulinarnego Pucharu Polski?
Kulinarny Puchar Polski to dwie niezależne ekipy sędziowskie oceniające pracę kucharze pod względem różnych aspektów. Jury degustacyjne poddaje analizie głównie prezentację potrawy i jej smak. Druga ekipa – jury techniczne weryfikuje wysiłki uczestników konkursu w kategoriach: mise en place i czystość oraz przygotowanie zawodowe.
W tym roku w loży Sędziów Technicznych zasiądą:
Wojciech Harapkiewicz
Jest specjalistą w dziedzinie nowoczesnej kuchni. Obecnie piastuje stanowisko szefa kuchni w restauracji
DWORZYSKO w Szczawnie-Zdroju. Pełni również funkcję vice-prezesa
Euro Toques Polska. Jak sam podkreśla, ważnym punktem rozwoju zawodowego były staże, jakie odbył w restauracjach nagrodzonych
Gwiazdkami Michelin w Szwajcarii czy Włoszech. Swoje umiejętności szlifował także pod czujnym okiem
Alexandra Dresslera w prestiżowej restauracji
Bayrisches Haus, również nagrodzonej Gwiazdką Michelin w 2004 roku.
Wiedza, umiejętne posługiwanie się technikami gotowania pozwoliły mu objąć i z sukcesem pełnić przez blisko 8 lat funkcję Szefa Kuchni w Hotelu Królewskim w Gdańsku, a przez 3 lata w niemieckiej restauracji Fischmeister. Ponadto pracował w kuchniach takich restauracji jak Castle Ringberg we Włoszech, Domaine De Chateauvieux w Szwajcarii, a także Primavera czy Kreska.
Swoją wiedzę oraz kreatywność wielokrotnie udowodnił zajmując czołowe miejsca w konkursach kulinarnych rozgrywanych zarówno na arenie krajowej jak i zagranicznej. Jego kunszt został niejednokrotnie doceniony przez głowy państwa, dla których gotował, a także przez Jego Świątobliwość DALAJLAMĘ.
Ernest Jagodziński
Karierę zawodową w gastronomii rozpoczął w 1999 roku. Pracował jako kucharz w
Restauracji ’99, a potem od 2002 roku w Restauracji
Sense. W tym czasie nabył bezcenne doświadczenie i doskonalił swoje umiejętności, co pozwoliło mu w 2003 roku objąć funkcję zastępcy szefa kuchni w
The Westwin Warsaw Hotel, a potem powrócić do Restauracji ’99 w roli Executive Chef’a.
Obecnie pełni funkcję Executive Chef’a w Restauracji Cucina w City Park Hotel & Residence w Poznaniu. Jest utytułowanym laureatem wielu konkursów kulinarnych.
Z Wojciechem Harapkiewiczem oraz Ernestem Jagodzińskim spotkamy się 30 września oraz 1 października podczas półfinału i finału
Kulinarnego Pucharu Polski 2014, który odbędzie się w trakcie tegorocznej edycji
Targów POLAGRA GASTRO.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.