Każdy z krajów, który chce wziąć udział w konkursie Bocuse d’Or musi przejść kontynentalne kwalifikacje. Dotyczą one Europy, Azji i Ameryki Łacińskiej. Dla pozostałych odbywa się system indywidualnych wniosków. W sumie w finale spotykają się 24 kraje z całego świata.
Każda reprezentacja musi przygotować danie mięsne i danie rybne, które będą podane na specjalnej platerze i potem serwowane na talerzach dostarczonych przez organizatorów. Podczas konkursu przyznawane są również nagrody specjalne za danie mięsne i danie rybne oraz dla najlepszego asystenta.
Bocuse d’Or Europe – jego celem jest wybór 12 państw europejskich, które będą uczestniczyć w finale Bocuse d’Or, który odbędzie się w ramach Sirha w Eurexpo Lyon-Francja. Bocuse d’Or Europie to wydarzenie, które odbywa się co 2 lata w innym europejskim kraju. Kraje ubiegające się na organizację imprezy muszą dostać zgodę od Europejskiego Komitetu Organizacyjnego.
Bocuse d’Or Asia – 11 konkurujących ze sobą krajów, do finału kwalifikują się 4 kraje.
Bocuse d’Or America Latina – do finału kwalifikują się 3 kraje.
Individual participations (indywidualny udział) – dotyczy wszystkich krajów, które nie mają możliwości wzięcia udziału w kontynentalnej selekcji (Afryka, Ameryka Połnocna, Bliski Wschód, Oceania). Spośród krajów starających się o uczestnictwo w konkursie International Organisation Committee wybierze 3.
Wild cards – Organizatorzy wybierają 2 dodatkowe kraje, które wezmą udział w konkursie.
Skład Reprezentacji:
- President – znany, profesjonalny kucharz, pracujący w restauracji lub hotelu
- Promotion menager – pozyskiwanie finansów, sponsorów, kontakt z organizatorami konkursu
- Trener/Coach – każda ekipa może wybrać trenera
- Candidate/Kandydat – musi mieć co najmniej 23 lata (w dniu finału)
- Asystent/Commis – nie może być starszy niż 22 lata (w dniu finału)
Bocuse d’Or – festiwal kulinarnych talentów – jest wydarzeniem światowej klasy i najbardziej prestiżowym konkursem branży gastronomicznej, którego celem jest promowanie gastronomii na całym świecie. Umożliwia on nie tylko rozwój kariery, ale także zdobywanie cennego doświadczenia i zdolności kulinarnych. Polskę do udziału w tym przedsięwzięciu udało się zgłosić, dzięki staraniom C-Michel Labarre – Prezesa Academy Bocuse d’Or Poland.
Dodatkowych informacji udziela:
C-Michel Labarre, Prezes Academy Bocuse d’Or Poland
tel.: 604 917 404
e-mail: michel@labarre.pl
Więcej informacji na stronie: