Postanowiliśmy przygotować imprezę pod nazwą Smaczne lato w mieście. Od godziny 9.00 będziemy gotować zupę rybną. Przygotuje ją Hubert Karolczak, który usmaży też płotki ze swoich stawów. W menu zaplanowaliśmy oczywiście pyrę z gzikiem zrobionym na bazie mojej ricotty. Zgrillujemy też warzywa od naszych partnerów wystawiających swoje produkty na Zielonym Targu. Poczęstujemy miodówką zrobioną przez Roberta Andrzejewskiego, który sprzedaje u nas swoje miody. Pora wczesna więc postawiliśmy na ważny element śniadania, czyli jajecznicę. Smażyć ją będziemy z jaj od kury zielononóżki. Podamy także chłodnik na bazie naturalnych jogurtów i kefirów od Mariana Nowaka z dodatkiem mojej serwatki To smaczne lipcowe spotkanie ma na celu jeszcze ściślejsze zintegrowanie nas producentów z naszymi klientami. Chcemy zaprosić do współpracy poznańskich kucharzy, którzy będą chcieli promować swój lokal, specjalność swojej restauracji, czy stworzyć danie w oparciu o produkty, którymi dysponują producenci na Zielonym Targu – mówi Marek Grądzki organizator imprezy oraz producent Serów Grądzkich.
O muzyczną oprawę wydarzenia zadba gitarzysta Kostek Andrzejew, który pojawiał się w nagraniach wielu polskich wykonawców. Patronat nad Smacznym latem w mieście objęło Radio Merkury, a działaniami promocyjnymi zajmuje się de'GUSTATOR PR.